ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Διαχειρίσιμες οι «αρρυθμίες» λόγω αναστολών στο ΕΣΥ

Πλεύρης: Διαχειρίσιμες οι «αρρυθμίες» λόγω αναστολών στο ΕΣΥ
INTIME

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν και υποστήριξε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας έφερε αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό εμβολιασμών στο προσωπικό του ΕΣΥ ανέρχεται πλέον στο 94%.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Ανδρέα Ξανθού από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρρυθμίες λόγω των αναστολών, υπογράμμισε ωστόσο, πως είναι διαχειρίσιμες. «Αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για το αν θα εργάζονται ή όχι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ, στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά τους ιατρεία», είπε και στο ερώτημα του κ. Ξανθού εάν επανεξετάζεται από την κυβέρνηση η απόφαση της αυτή, υποστήριξε πως η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα την δυνατότητα επιστροφής στο σύστημα με την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

«Πέραν αυτής δεν εξετάζεται άλλη δυνατότητα, σεβόμαστε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού και καλούμε όσους έχουν βγει σε αναστολή να κάνουν τον εμβολιασμό όπως επιτάσσουν οι διεθνείς οδηγίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιοι θα θέτουν τον εαυτό τους σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως έχει δικαίωμα ο ιατρός ογκολογικής κλινικής να μην εμβολιαστεί έτσι έχει δικαίωμα και ο ασθενής να δεχθεί τις υπηρεσίες εμβολιασμένου ιατρού», είπε.

Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των κενών που δημιουργούνται λόγω των αναστολών, είπε ότι προκηρύχθηκαν 534 θέσεις για μόνιμη κάλυψη, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία και τρίμηνες συμβάσεις. Υπογράμμισε ακόμη, πως το σύστημα είναι έτοιμο προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων.

«Ηθική και δεοντολογική υποχρέωση», χαρακτήρισε τον εμβολιασμό των υγειονομικών ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση αναστολής εργασίας. «Είναι κοινωνική αγριότητα. Το να στερείτε την εργασία σε όσους με ευσυνείδητο τρόπο παρείχαν τις υπηρεσίες στους ασθενείς είναι επαχθές μη αναλογικό μέτρο», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ