ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διπλωματική απόβαση» στις ΗΠΑ ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας - Υπογράφεται η νέα συμφωνία για τις βάσεις

«Διπλωματική απόβαση» στις ΗΠΑ ετοιμάζει ο Νίκος Δένδιας - Υπογράφεται η νέα συμφωνία για τις βάσεις
Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 20 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου. Στην Ουάσιγκτον θα υπογράψει τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις Darko Vojinovic / ASSOCIATED PRESS

.Στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας το προσεχές διάστημα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισκέπτεται δύο φορές την άλλη ακτή του Ατλαντικού, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά τη συμμετοχή του κ. Δένδια την παρουσία του κ. Δένδια από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές κατά την ετήσια πανηγυρική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας υπουργός δεν θα έχει μεν επίσημες επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά τον περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών: Θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απευθύνει διαδικτυακά χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, και αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γκάμπια, της Κόστα Ρίκα, της Κύπρου, της Αλγερίας, της Κιργιζίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Παναμά, της Αρμενίας, της Αιγύπτου και της Γκάνα.

Η δεύτερη επίσκεψη, στις 14 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζεται βαρύνουσας σημασίας, καθώς κατά τη διάρκειά της είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αυτή τη φορά θα έχει πενταετή διάρκεια. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και θα συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, ο οποίος λαμβάνει χώρα πρώτη φορά διά ζώσης από τον Οκτώβριο του 2019, όταν είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης, όπως διευκρίνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Η παρούσα συμφωνία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και πρέπει να γίνει ανανέωση. Αυτός είναι ο λόγος, ο αρχικός που πρέπει να γίνει η νέα συμφωνία. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει μία διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής. Και όπως είπα, είναι μία διαπραγμάτευση η οποία δεν διεξάγεται μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών, διεξάγεται σε απόλυτο συντονισμό από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν μέχρι τελευταίας στιγμής στη χρήση από τις αμερικανικές δυνάμεις και άλλων περιοχών επί ελληνικού εδάφους, εκτός Στεφανοβίκειου, Σούδας και Αλεξανδρούπολης, όπου δεν είχαν παρουσία έως σήμερα, όπως το Πετροχώρι Ξάνθης, η Σκύρος ή η Ανδραβίδα.

Το αίτημα για πενταετή διάρκεια στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ υποβλήθηκε από την αμερικανική πλευρά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την περασμένη Κυριακή.

Ο ίδιος τόνισε: «Χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παζάρι με τις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε μία συγκυρία που παρατηρείται μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκία. Η αρχική οργή για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα φαίνεται να αμβλύνεται και στην Ουάσινγκτον επικρατούν δεύτερες σκέψεις υπό το βάρος των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την προσφορά της Τουρκάις να αναλάβει ενεργό ρόλο μετά την αμερικανική αποχώρηση. Το Αφγανιστάν εξάλλου είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, στις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα έχει στην Ουάσινγκτον τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ