ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Απειλές και προκλήσεις για τη Συμμαχία

Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ στην Αθήνα: Απειλές και προκλήσεις για τη Συμμαχία
ΥΠΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οι παρούσες απειλές και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη Συμμαχία -με βασικό άξονα τη Ρωσία και την Κίνα- τέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Αθήνα. Την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισημαίνοντας ως προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι αποτελούν «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια.

Οι σχέσεις της Συμμαχίας «με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, ναύαρχος Μπάουερ, υπογραμμίζοντας ότι με τις πράξεις της η Μόσχα απειλεί τη σταθερότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ναύαρχος Μπάουερ χαρακτήρισε προκλητικές και τις ενέργειες της Κίνας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής επισήμανε την «αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων» που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και «αλλάζουν το επίπεδο των συγκρούσεων». Υπογράμμισε, δε, ότι ρόλος της Συμμαχίας είναι «να προστατεύει την ειρήνη και να αποτρέπει συγκρούσεις».

Με αυτό το δεδομένο, ο ναύαρχος Μπάουερ ανέφερε ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το 2020-2030 εδράζεται ακριβώς «στη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των κρατών-μελών».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είπε ότι οι «απειλές ασφαλείας, οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και οι μελλοντικές συγκρούσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα» τέθηκαν στο επίκεντρο.

«Ο λόγος που για 72 χρόνια η Συμμαχία έχει καταφέρει να προστατέψει την ελευθερία και τα σύνορα των κρατών-μελών της είναι επειδή διαρκώς εξελίσσεται» υπογράμμισε.

Τόνισε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έχει «ρόλο -κλειδί» στη Συμμαχία παρέχοντας συμβουλές στην πολιτική ηγεσία, ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μπορούν να εφαρμοστούν στρατιωτικά.

NATO και στρατηγική σύμπραξη AUKUS

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ» και εξήγησε:

«Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη - μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις είναι τραγικές για τους πολίτες της χώρας» ενώ παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ «έχει να μάθει πολλά» προκειμένου να αντιληφθεί «τι πήγε καλά και τι όχι στο Αφγανιστάν».

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής στην Αθήνα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».

Τόνισε ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων ενώ υπογράμμισε ότι «η Στρατιωτική Επιτροπή έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις» εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε με επιτυχία».

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτελούν μια «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια προχωρώντας σε συνέργειες και συνεργασίες με γειτονικές χώρες «εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το πρόγραμμα του Συνεδρίου «που ξεκίνησε χθες [Παρασκευή] με την τελετή έναρξης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων» θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής για την ανάληψη της διοργάνωση από την Αθήνα ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα συνεισφέρουν σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ