ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021: Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΕΘ 2021: Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τους πυλώνες του «νέου ΕΣΥ», στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για τις τομές του κοινωνικού κράτους και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεδίπλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και άλλων 10.000 σε βάθος τριετίας.

Παράλληλα, μισθός ύψους 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο γιατρό και ανάλογη αναπροσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες, καθώς και μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

Εγκαλώντας την κυβέρνηση για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μεσούσης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο ΕΣΥ που θα σέβεται τις προτεραιότητες και τα όρια κάθε πολίτη.

«Και θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του», όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε τη θέσπιση αξιοκρατικής επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών.

«Τελειώνουμε με το 'έθιμο' της επιλογής αποτυχημένων πολιτευτών για τη διοίκηση νοσοκομείων» τόνισε.

Οι πυλώνες του «νέου ΕΣΥ»

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της πανδημίας, προβλέπει τα εξής, όπως δήλωσε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την Υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
  • Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  • Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας.

«Το νέο ΕΣΥ, που μετά τη πανδημία αποτελεί πλέον εθνική επιταγή, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ