ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αν υποβληθεί αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα απαντηθεί θετικά

Οικονόμου: Αν υποβληθεί αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα απαντηθεί θετικά
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 12:25

Να μην προβεί σε κανένα σχόλιο, επέλεξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο ερώτημα του CNN Greece αναφορικά με την σκοπιμότητα της κίνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγείλλει μια μία μη προγραμματισμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, ωστόσο, και απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνάντηση -εκτός προγράμματος- μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που ο τούρκος πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και παράλληλα κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά.

«Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δυο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πό την άλλη ο κ. Οικονόμου σημείωσε τη θετική διάθεση της Αθήνας, υπογραμμίζοντας τις δυο προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επαφή των δυο ηγετών:

«Αν παρατείνει το πρόγραμμά του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί θετικά. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούριο».

Τρίτη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν μέσα σε ένα μήνα

Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει εκ νέου στο CNN Greece για το εάν στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και στην τρίτη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η ατζέντα θα περιλαμβάνει και θέματα της διμερούς συνεργασίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, με αιχμή την πρόσκτηση επιπλέον 6 αεροσκαφών Ραφαλ, ανέφερε:

«Η Γαλλία είναι μια σταθερή και ισχυρή σύμμαχος της Ελλάδας, είναι μια μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις μας και οι συνομιλίες μας με τη Γαλλία τόσο σε ότι αφορά στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας αφορούν και στα μεγάλα παγκόσμια θέματα που ανακύπτουν, αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις εξετάζουν σε βάθος και σε πολλά επίπεδα μια σειρά από ζητήματα, πάντοτε χρήσιμα, αποτελεσματικά και προς όφελος των διεκδικήσεων και των εθνικών μας συμφερόντων».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οκτώ ηγέτες χωρών της Νότιας Ευρώπης και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κυβέρνηση εκφράζει απόλυτη ικανοποίηση για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματά της Συνόδου όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην Πολιτική Διακήρυξη, όσο και στη Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε απ΄ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο για την EUMED 9. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και την ευημερία της κοινωνίας μας, αφού ο τουρισμός και ο πρωτογενής μας τομέας συνδέονται άρρηκτα με τη φύση.
Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε.

«Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».

«Τέλος, τέθηκε το θέμα των ανατιμήσεων τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναδείχθηκε η πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τονίστηκε η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο Πρωθυπουργός -με το προσωπικό του κύρος, τις διεθνείς του επαφές και την συνεχή του προσπάθεια- έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου

Μετά τη Σάμο, δύο νέες κλειστές δομές μεταναστών σε Κω και Λέρο

«Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για δομή που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%. Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στη συνέντευξη Τύπου, είναι ότι «τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει».

«Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αρκέστηκε να επαναλαμβάνει όλα όσα έλεγε την περίοδο της διακυβέρνησής του, δείχνοντας αλαζονεία απέναντι στους πολίτες που τον καταψήφισαν και αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές, που έχει προκύψει από τις εκλογές του 2019 και μετά. Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε τότε» είπε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα. Και αυτό γιατί κατανοεί την πραγματικότητα μέσω παρωχημένων ερμηνευτικών εργαλείων. Επειδή δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο, επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα. Το ποιο αγαπημένο ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους, για τους λίγους και τους ισχυρούς», συνέχισε.

«Η ιστορία όμως έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ η Κυβέρνησή μας σήμερα νομοθετεί για να ενισχύσει το εισόδημα όλων των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν, το πλαίσιο σκέψης του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις "επιστροφή" και "κατάργηση", παρά το γεγονός ότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η "νέα αρχή". Η δική μας κουλτούρα, η δική μας πολιτική αρχή, είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι η διασφάλιση του ατομικού συμφέροντος μέσα από την προαγωγή του συνολικού αγαθού. Η πολιτική της Κυβέρνησης έως σήμερα και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν ως κοινό παρονομαστή την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να αφήνουν κανένα πίσω», τόνισε.

«Η κατάργηση των φορών στη γονική παροχή και τη δωρεά, η συνέχιση της μείωσης ΕΝΦΙΑ, η συνέχιση μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργούν σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος, η εκ νέου αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, οι επενδύσεις που προσελκύουμε και δημιουργούν δουλειές και θέσεις εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους, η αναβάθμιση των σπουδών και του δημόσιου σχολείου, η στήριξη των νέων γονιών, η αύξηση κατά 22% βασικών επιδομάτων σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2020 και τόσα άλλα που πετύχαμε μέσα στις συνθήκες κρίσης είναι η αλήθεια που γνωρίζουν οι Έλληνες και η καλύτερη απάντηση», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Τρίτης θα υπάρξει διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων με την παρουσία της κυρίας Θεοδωρίδου και της κυρίας Παπαευαγγέλου, που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν γονείς και μαθητές μέσα από το κανάλι youtube Υπουργείου Παιδείας, ενώ θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου.

Δείτε την ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ