ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης για ΕΚΑΒ: Καθοριστικός ο ρόλος του στην λειτουργία των υγειονομικών κρίσεων

Πλεύρης για ΕΚΑΒ: Καθοριστικός ο ρόλος του στην λειτουργία των υγειονομικών κρίσεων
Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τον καθοριστικό ρόλο της ενσωμάτωσης του πρώην ΕΚΕΠΥ- Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας - στο ΕΚΑΒ εξήρε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε επίσκεψή του στα γραφεία του ,τη Δευτέρα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Υγείας, κατέστησε το ΕΚΑΒ ως τον μοναδικό επιχειρησιακό υγειονομικό βραχίονα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινής λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά και στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και υγειονομικών κρίσεων.

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, για τον επιχειρησιακό ρόλο του Οργανισμού στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 καθώς και των επειγόντων περιστατικών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ξεναγήθηκε στους χώρους του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), όπου και πληροφορήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στην ενημέρωση του Υπουργού παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Κουτσουμπέλης, η Συντονίστρια Ιατρός της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων & Διευθύντρια του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) Αναστασία Ζυγούρα καθώς και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Δείτε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη

Το προφίλ ΕΚΑΒ σήμερα

Το ΕKAB ιδρύθηκε το 1985 και υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε ασθενείς, αλλά και η διακομιδή αυτών στους κατάλληλους υγειονομικούς.

Κατόπιν της ενσωμάτωσης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στο ΕΚΑΒ (Νοέμβριος 2019), δημιουργήθηκε το νέο αυτοτελές Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) το οποίο έχει ως κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας όλων των Υγειονομικών Σχηματισμών της χώρας, καθώς και τη διαχείριση των εφημεριακού καθεστώτος (όπου αυτό υφίσταται). Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και το ΚΕΠΥ-Β.Ελλάδας.

Παράλληλα, το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), έχουν την αποκλειστική ευθύνη του συντονισμού και της διαχείρισης όλων των εκτάκτων καταστάσεων & υγειονομικών κρίσεων στον προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό χώρο.

H ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ (Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων) ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με εντολή του Προέδρου του ΕΚΑΒ, αμέσως μόλις υπήρξε η επίσημη δήλωση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα. Η ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ είναι επιφορτισμένη με τη συνολική επιχειρησιακή διαχείριση και τον συντονισμό των διακομιδών περιστατικών Covid-19 στις κατάλληλες μονάδες παροχής υγείας, αλλά και με την επίβλεψη της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφονται τα εξής:

Συνολικές Κλήσεις : 1.094.878
Συνολικές Διακομιδές : 765.991
Διακομιδές Covid - 19: 148.288
Αεροδιακομιδές Covid - 19: 208
Πλωτές διακομιδές Covid - 19: 123
Συντονισμός Van ΓΓΠΠ / Τουρίστες : 10.919

ΔΗΜΟΦΙΛΗ