ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Σφίγγει τον διπλωματικό κλοιό γύρω από την Τουρκία

Επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Σφίγγει τον διπλωματικό κλοιό γύρω από την Τουρκία
Γραφείο του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας στο οποίο έχουν αποδυθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας, σφίγγει ακόμη περισσότερο τον διπλωματικό κλοιό γύρω από την Τουρκίαστο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πίεση που καταλαμβάνει το σύνολο της τουρκικής επιθετικότητας και αδιαλλαξίας, με την απειλή πολέμου, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού καθώς και το Κυπριακό.

Στο «τερέν» της Νέας Υόρκης η επίθεση γοητείας της Άγκυρας δεν «τράβηξε». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής κρατώντας χαμηλά τις τουρκικές προσδοκίες για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Ο πρωθυπουργός δεν προέβαλε απλώς τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αλλά για ακόμη μια φορά έθεσε θεσμούς και συμμάχους προ των ευθυνών τους. Εξέθεσε την τουρκική παραβατικότητα στην ευαίσθητη γεωγραφική ζώνη της Ανατολικής Μεσόγειου, όπου στον αντίποδα δεσπόζει το ελληνικό παράδειγμα της εφαρμογής των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Έχουμε περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία, πολύ δύσκολα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg.

Ισχυροποίησε έτσι τα μηνύματα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τη Βικτόρια Νούλαντ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και στην αναπάντεχη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενπεργκ.

Ο κ. Μητσοτάκης μεγέθυνε τη διπλωματική προβολή των ελληνικών θέσεων στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και των αρχών καλής γειτονίας.

Αξιοποιώντας τη δυναμική ο κ. Μητσοτάκης χάραξε και στο τραπέζι της συζήτησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες τις «κόκκινες γραμές» που άπτονται της επίλυσης του Κυπριακού. Αποδομώντας την αστήριχτη βάση των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών διεκδικήσεων περί λύσης δύο κρατών, υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια». Τόνισε δε ότι προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Οι ελληνικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν και το ζήτημα του μεταναστευτικού, για το οποίο, στη συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg, επανέλαβε προς την Άγκυρα τα στενά περιθώρια:

«Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί μία κατάσταση ανάλογη με ό,τι συνέβη το 2015, ήτοι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία».

Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε, τέλος, αναξιοποίητη τη συγκυρία και ξεκαθάρισε επίσης την ελληνική στάση στο ζήτημα της Λιβύης. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, καθώς και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ