ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη – Παπανικολάου για το σύνδρομο Άσπεργκερ και τον αυτισμό

Συνάντηση Πλεύρη – Παπανικολάου για το σύνδρομο Άσπεργκερ και τον αυτισμό
Υπουργείο Υγείας

Τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου, υποδέχτηκε στο υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για την εκστρατεία που ξεκινάει σχετικά με την ευαισθητοποίηση γονέων, ιατρών και εκπαιδευτικών για το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε τον κ. Παπανικολάου πως θα είναι δίπλα σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και ότι το Υπουργείο Υγείας θα παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή με στόχο τη σωστή ενημέρωση για το σύνδρομο, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από τη διαταραχή.

Ο αυτισμός, μαζί με το σύνδρομο Άσπεργκερ και τη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ανήκουν στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν διαφορετικού βαθμού δυσκολίες στην επικοινωνία, την κοινωνική συνδιαλλαγή και τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών (NINDS), το επίπεδο του επικοινωνιακού και συμπεριφορικού ελλείμματος στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, καθώς ορισμένα άτομα χρειάζονται καθημερινά υποστήριξη ακόμη και για την επιτέλεση απλών δραστηριοτήτων. Το σύνδρομο Άσπεργκερ θεωρείται από αρκετούς η πιο ήπια μορφή διαταραχής του αυτιστικού φάσματος, καθώς οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργικότητα. Η φυσική αδεξιότητα και η άτυπη (περίεργη, παράξενη) χρήση της γλώσσας αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα, όμως δεν απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ