ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ελπιδοφόρου – Αναστασιάδη: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»

Συνάντηση Ελπιδοφόρου – Αναστασιάδη: «Το θέμα θεωρείται λήξαν»
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Κύπρου στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο είχε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στην οικία του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Συνεπώς, μετά τις επεξηγήσεις, αν θέλετε, την απολογία του Σεβασμιότατου, θεωρώ ότι το θέμα έληξε».

Η συνάντηση με Μητσοτάκη

Προηγήθηκε η συνάντηση, το βράδυ της Παρασκευής, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης πως «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ομογένεια και τους τρόπους συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής.

Επίσης οι συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Ο αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

«Λυπάμαι για την οδύνη που προκάλεσα»

Εξηγήσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στα οποία δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρών ήταν και ο κατοχικός ηγέτης της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, έδωσε άλλωστε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο» ανέφερε και υπογράμμισε ότι ως Κωνσταντινυοπολίτης γνωρίζει τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ