ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Καλοδεχούμενη ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Οικονόμου: Καλοδεχούμενη ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ
INTIME NEWS

Το «γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, με φόντο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» και πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο να υποβλήθει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με στοιχεία και αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε σε αυτά τα όρια με τις συνέπειες που θα είχε για την οικονομία και τους πολίτες, να συζητήσουμε για ποια περίοδο η εταιρεία είχε αποτίμηση 300 εκατ. και πότε 2 δισ., πότε έχανε 2,8 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην απαξία. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη διαφορά αντίληψης για την ανάπτυξη της χώρας και τη θωράκιση των συμφερόντων της κοινωνίας και των καταναλωτών».

Τόνισε δε ότι σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής, «η κυβέρνηση θα μπορέσει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ξεπουλάς μια εταιρεία όταν πας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η μετοχή της είναι πάνω από τα 8 ευρώ όταν στο παρελθόν είχε 1-2 ευρώ, εκεί θα ήταν το ξεπούλημα. Ούτε να αποσιωπάς ότι το κράτος θα έχει το ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου.

Όπως παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε περίπτωση υποβολής πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα ανάμεσα στα άλλα να παρακολουθήσει την απάντηση στο ερώτημα τι ΔΕΗ θέλουμε; Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής Φωτόπουλου που προσπαθεί απεγνωσμένα να υπερασπιστεί τις τελευταίες ημέρες με κάποιας μορφής επιχειρήματα η αντιπολίτευση και που πλαισιώνεται με χυδαίες συμπεριφορές από δορυφόρους του ή μια δυναμική ΔΕΗ της ανάπτυξης που θα θωρακίζει και την επιχείρηση και τα ελληνικά νοικοκυριά;».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι αδυνατεί να κατανοήσει την ανάγκη για την αναβάθμιση της Εταιρείας, σημειώνοντας ότι επί των ημερών του η ΔΕΗ είχε ζημίες ύψους 2,8 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Για τον σεισμό στην Κρήτη: Επί ποδός όλος ο κρατικός μηχανισμός

Ξεκινώντας την ενημέρωση (briefing) των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 62χρονου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας.

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ήδη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε. Ήδη βρίσκεται στην Κρήτη, αν δεν βρίσκεται θα προσγειωθεί σε λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός ο κ. Τουρνάς και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για να συντονίσουν εκεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού».

«Υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και επικοινωνία με τις τοπικές αρχές στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής δυστυχώς έχουμε την είδηση για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουμε εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. Όσοι είχαν εγκλωβιστεί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται. Νομίζω έχουν οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν. Αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους και αν χρειαστεί θα μεταβούν στην Κρήτη και επιπλέον δυνάμεις. Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών, στην αντιμετώπιση όσων δυσμενών συνεπειών υπάρχουν. Προφανώς θα παρακολουθούμε και τη σεισμική ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για την παρουσία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την ενημέρωση με μία αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι πολυεπίπεδες και βαρυσήμαντες συναντήσεις που είχε με πολιτικούς ηγέτες και σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης κατέστησαν σαφές ότι με τις διεθνείς του επαφές και με τη συνεχή του προσπάθεια, ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια αλλά και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ομογένειας, είναι σήμερα ισχυρότερη. Είναι ισχυρότερη οικονομικά, καθώς καταγράφει εντυπωσιακούς για δυτική χώρα ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ισχυρότερη γεωπολιτικά γιατί έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών αλλά και στρατιωτικά μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ