ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνουν τη συμφωνία για φρεγάτες και κορβέτες Μητσοτάκης και Μακρόν - Αύριο οι ανακοινώσεις

Κλείνουν τη συμφωνία για φρεγάτες και κορβέτες Μητσοτάκης και Μακρόν - Αύριο οι ανακοινώσεις
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας» στο Λούβρο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση Francois Mori / ASSOCIATED PRESS

Στο αποψινό δείπνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κλείσει η πολιτική συμφωνία για αγορά την τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind, παράλληλα με την απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale

«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας -Γαλλίας» είπε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγο πριν από το δείπνο με τον κ. Μακρόν.

Ερωτηθείς σχετικά, νωρίτερα, από το CNN Greece, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,ήταν λακωνικός χωρίς όμως να διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες: «Ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα».

Όλες πλέον οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε προ των ανακοινώσεων για την αμυντική συμφωνία Αθήνας - Παρισιού. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε από το CNN Greece τόνιζε ότι αυτή η υπομονή θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες, δηλαδή οι ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη, πληροφορία που επιβεβαίωσε και στην ΕΡΤ και ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθούν από το Μέγαρο των Ηλυσίων στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, όπου για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο που αναμένεται να διευκρινιστεί είναι εάν η συμφωνία για το εξοπλιστικό θα συνοδεύεται και από συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Ελλάδα-Γαλλία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής άμυνας

Στη ίδια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την αμυντική προσέγγιση Ελλάδας-Γαλλίας σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλάισιο:

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομικής της δύναμη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση Ελλάδα και Γαλλία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σαχέλ για παράδειγμα».

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού φέρεται κατά ορισμένες πληροφορίες να διευκόλυνε η Ουάσιγκτον, προκειμένου να διασκεδάσει την οργή Μακρόν εξαιτίας της ακύρωσης από την Αυστραλία του συμβολαίου για εννέα γαλλικά υποβρύχια, μετά τη συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας και την αγορά από την Καμπέρα πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων.

«Αγκάθι» μέχρι πρόσφατα παρέμενε η ενδιάμεση λύση, με τη γαλλική πλευρά να προσφέρει δύο φρεγάτες 25ετίας, την Latouche-Treville και την Jean Bart, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, μέχρι να παραδοθούν τα νέα πλοία, πρόταση που όμως δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις του Στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση είναι για τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων ήδη κατασκευάζεται στα ναυπηγεία του Λοριάν, και εππλέον τρεις κορβέτες Gowind. Πρόκειται για πλοία μικρότερου εκτοπίσματος, τα οποία επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού χαρακτηρίζουν πανίσχυρα και ότι καλύπτουν τις καθημερινές επιχειρησιακές ανάγκες στο στο Αιγαίο. Η παράδοσή τους εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις φρεγάτες, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει σαφής ημερομηνία.

Παρά τις πιέσεις από όλους του «μνηστήρες», οι οποίοι είχαν εξαιρετικές προτάσεις για το Πολεμικό μας Ναυτικό, μία χώρα κατάφερε κάθε στιγμή να παραμείνει στην κορυφή της λίστας του ΓΕΝ. Πρόκειται για τη Γαλλία, με τις κορυφαίες φρεγάτες Belharra της εταιρείας Naval Group.

Οι πανίσχυρες FDI Belharra HN αποτελούν ένα υπερόπλο στα χέρια οποιασδήποτε χώρας, μιας και βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία, τις μεγάλες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής αλλά και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

«Είναι ένα εξαιρετικό πλοίο», είχε πει με νόημα ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Defea 2021, διαμηνύοντας παράλληλα στα στελέχη της κατασκευάστριας Naval Group πως πολύ σύντομα θα είχαν νέα επικοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ