ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει εάν θα γίνουν παρελάσεις - «Όχι» σε γενική απόφαση

Γεωργιάδης: Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει εάν θα γίνουν παρελάσεις - «Όχι» σε γενική απόφαση
ΙΝΤΙΜΕ

«Δεν θα υπάρξει γενική απόφαση σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο "κόκκινο". Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις παρελάσεις για τις περιοχές που είναι στο "κόκκινο", θα ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις περιοχές που είναι στο "πράσινο", θα ισχύσουν στο "πράσινο’», σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να εμβολιαστούν γρήγορα «γιατί θα θρηνήσουμε θύματα» λέγοντας ότι με 53% μέσο όρο εμβολιασμένων, πρόκειται για μια περιφέρεια με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Επικράτεια αλλά και στην Ευρώπη.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φέρει ευθύνες για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε κατηγορηματικά ότι σίγουρα δεν ευθύνεται η κυβέρνηση καθώς δεν υπήρχε κάτι άλλο που να μην έπραξε.

Τι λένε αρμόδιες πηγές στο CNN Greece

Η επιδημιολογική κατάστασης στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού στο υπουργείο Υγείας και στους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν μέτρα προς την κυβέρνηση ενόψει της 28ης Οκτωβρίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για την διεξαγωγή των οποίων.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές προς το CNN Greece, το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο. Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης. Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Άλλωστε οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.

Η αύξηση των νέων μολύνσεων και του συνολικού αριθμού των ενεργών κρουσμάτων, εντός μόλις μερικών εικοσιτετραώρων ήταν ραγδαία. Αντανάκλαση αυτής της εκθετικής αύξησης αποτέλεσαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι πληρότητες των οποίων ξεπέρασαν τα επίπεδα συναγερμού και για την κάλυψη των νέων ασθενών αξιοποιήθηκε, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ενιαίας υγειονομικής περιφέρειας, οι διακομιδές σε άλλες νοσηλευτικές δομές όμορων νομών, και όπου απαιτείτο εκτός περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ