ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Οικονόμου σε Άγκυρα: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις στη γειτονιά μας

Σκληρή απάντηση Οικονόμου σε Άγκυρα: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις στη γειτονιά μας
ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη χώρα μας για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη... Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

«Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται

Σημειώνεται πως η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, θέσεις που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Μητσοτάκης: Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία

Μιλώντας την Πέμπτη με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μία στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως στη συμφωνία υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια.

«Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» απαντώντας στο ερώτημα «γιατί υπήρξε αυτή η συμφωνία με τη Γαλλία».

«Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε ωστόσο ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα χώρα.

«Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ