ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συνεχίζει ως έχει» η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

«Συνεχίζει ως έχει» η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας
INTIME

Να κλείσει κάθε συζήτηση περί κυοφορούμενων παρεμβάσεων στο σχήμα της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θέλει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν κατηγορηματικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των διεργασιών, «δεν υπάρχουν αλλαγές». Μάλιστα χαρακτήριζαν βιαστική τόσο την προαναγγελία τους, όσο και την παρουσίαση τους ως ειλημμένη απόφαση.

Επιπλέον υπογράμμιζαν ότι η επιτροπή «συνεχίζει ως έχει» και δεν πρόκειται να επέλθει κάποια μεταβολή στο αριθμητικό μέγεθος των 33 επιστημόνων που διαθέτει η ολομελεία. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή μοναδική ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού είναι η συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την τρέχουσα σύνθεση.

Σε αυτό το πεδίο άλλες πηγές ενημέρωσης, τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο σκέλος δεν εξετάστηκε σε βάθος στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονταν αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής. Άλλωστε η νέα φάση της πανδημίας τροφοδοτούσε σκέψεις για ένα νέο ολιγομελές σχήμα στην επιτροπή αλλά και στην περιοδικότητα των ενημερώσεων που σημειολογικά θα εξέπεμπαν το μήνυμα της μετάβασης στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι από την οδό Αριστοτέλους επιχείρησαν να σβήσουν εν τη γενέσει της, τη φωτιά περί κατάργησης της «Επιτροπής Τσιόδρα», όπως επικράτησε να λέγεται στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Μέσω κύκλων της, την Πέμπτη το βράδυ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποσύνδεε τη λειτουργία της από εκείνη της νεοσυσταθείσας Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Οι πληροφορίες για το μικρό σχήμα της Εθνική Επιτροπής Δημόσια Υγείας, που φέρεται ότι θα στελεχωθεί από τους επικεφαλής των Ιατρικών Σχολών της χώρας, αναβάθμισαν και την ερμηνεία για το επίπεδο των συζητήσεων που διεξάγονταν για ενδεχόμενες αλλαγές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Αυτή θα εξυπηρετούσε και την αντιμετώπιση της εικόνας πολυφωνίας που έδιναν μέλη της επιτροπής με το περιεχόμενο των δημόσιων τοποθετήσεων τους. Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολλάκις έχει αναδείξει τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά στη συνεργασία κυβέρνησης και ειδικών, δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του για την εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα που εκπέμπονται από τις τάξεις των ειδικών. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ