ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα – Λευκωσία: Σε επιφυλακή για την αντίδραση Ερντογάν

Αθήνα – Λευκωσία: Σε επιφυλακή για την αντίδραση Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την επαύριον του νέου ρητορικού ξεσπάσματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κλιμάκωσε την τουρκική αντίδραση για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, με τα διπλωματικά τσιτάτα του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, Αθήνα και Λευκωσία διατηρούν στο «κόκκινο» τον δείκτη της επιφυλακής για την ενδεχόμενη αποτύπωση του τουρκικού εκνευρισμού επί του πεδίου. 

Προκλήσεις & πόλεμος Navtex

«Τόνισα, και πάλι, ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο, στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

To κρεσέντο παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο ήταν ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των προκλήσεων που ήδη καταγράφονταν με τις προκλητικές anti-navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίασε τη ναυτική προαναγγελία που εκπέμφθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης της Λάρνακας για άσκηση του Ρωσικού Ναυτικού.

Στην anti-navtex το ΚΣΕΔ χαρακτηρίζεται ως αναρμόδιο να δεσμεύσει την περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου. Κατά την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Τούρκων επιτελών, η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση την μονομερή δήλωση της Άγκυρας στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020.

Ο σταθμός της Αττάλειας μάλιστα εξέπεμψε δική του Navtex για λογαριασμό του Ρωσικού Ναυτικού το οποίο προγραμματίζει τη διεξαγωγή δοκιμαστικών βολών πυραύλων, από τις 14 έως και στις 19 Οκτωβρίου.

Η NAVTEX του Κ.Σ.Ε.Δ.

ZCZC MA38
29 1400 UTC OCT 2021
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAV WRNG 332/21

RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS) WILL TAKE PLACE
ON 14 AND 19 OCT 2021 BETWEEN 05:00 AND 21:00 UTC
IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

35-40 N 035-00 E
35-40 N 035-20 E
34-40 N 035-36 E
34-43 N 034-40 E
THE AREA IS DANGEROUS FOR NAVIGATION
CANCEL THIS MESSAGE ON 19 OCT 2021 22:00 UTC
NNNN

Η τουρκική anti-NAVTEX

TURNHOS N/W : 0875/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 01-10-2021 11:38)
TURNHOS N/W : 0875/21
MEDITERRANEAN SEA
1. THE AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. MA36-330/21 BY AN UNAUTHORIZED STATION IS WITHIN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA AND TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.
2. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.
3. ADDITIONALLY, THE “CYPRUS” MENTIONED IN MA36-330/21 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960. TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF “CYPRUS” NEITHER AMOUNT TO ANY FORM OF RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.
4. THE EFFORTS TO LEGITIMIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH
MA36-330/21 IS NULL AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY.
5. CANCEL THIS MESSAGE 160101Z OCT 21

Το Nautical Geo

Οι κεραίες είναι στραμμένες και στην τουρκική στάση απέναντι στον πλού του Nautical Geo το οποίο συνεχίζει τις έρευνες του για τη χαρτογράφηση του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες της πίεσης που ασκήθηκε από τουρκικά πολεμικά με τις παρενοχλήσεις-δια ασυρμάτου- στο γαλλικό ερευνητικό κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης που διεξήγαγε στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κρήτης.

Η Άγκυρα ήδη έχει αντιδράσει στην παρουσία του Nautical Geo στην περιοχή με ακυρωτική Navtex, αναμένεται όμως με ενδιαφέρον το εάν θα επιχειρήσει να εμποδίσει και εμπράκτως την διενέργεια των ερευνών του Nautical Geo, καθώς αφορούν στον βυθό και συνεπώς στην υφαλοκρηπιδα και την ΑΟΖ.

Οι διερευνητικές

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα προετοιμάζεται για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, παραμονές της κύρωσης της ελληνογαλλικής συμφωνίας από τη Βουλή, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών με μια άκρως ευκρινή διατύπωση προσδιόρισε και τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής διπλωματίας από αυτήν τη συνάντηση: Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ