ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τον Καναδό Κόλιν Στιούαρτ προτείνει για αντιπρόσωπο ο ΓΓ του ΟΗΕ - «Ναι» από τη Λευκωσία

Κυπριακό: Τον Καναδό Κόλιν Στιούαρτ προτείνει για αντιπρόσωπο ο ΓΓ του ΟΗΕ - «Ναι» από τη Λευκωσία
Ο Κόλιν Στιούαρτ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες MINURSO

 Τον Καναδό Κόλιν Στιούαρτ προτείνει ως ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επίσημα για το θέμα και έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό του Κόλιν Στιούαρτ ως αντικαταστάτη της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η κ. Σπέχαρ ηγήθηκε της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία για πέντε χρόνια.

Ο κ. Στιούαρτ υπηρετούσε προηγουμένως ως ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Δυτική Σαχάρα.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για το διορισμό και νέου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, σε αντικατάταση της Τζέιν Χοτ Λουτ, μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση που πργαμτοπιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη με συμμετοχή του ιδίου, του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη,και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τζέιν Χοτ Λουτ αποχωρεί από τη θέση της καθώς διορίστηκε πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell.

Τη Δευτέρα Εθνικό Συμβούλιο

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα το πρωί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά και τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη και την τριμερή με Γκουτέρες και Τατάρ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, ο πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που προέκυψαν μετά την τελευταία συνεδρία του Σώματος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης την οποία θα κάνει ο Κύπριος Πρόεδρος για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες και τον κ. Τατάρ θα γίνει και ενημέρωση όσον αφορά στον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος.

----------------

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, υπό τη μορφή γεύματος, στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο μιλώντας στους δημοσιογράφους για μία «δημιουργική» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν».

«Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του Γενικού Γραμματέα με βάση τα ψηφίσματα και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου».

Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας «λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

«Ο Γενικός Γραμματέας φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου» επισήμανε ο ίδιος.

Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί την Τρίτη από τα Ηνωμένα Έθνη ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Ως προς το εάν θα υπάρξει άλλη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει [κάτι τέτοιο]».

Ερωτηθείς πώς αντιμετώπισε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Ερσίν Τατάρ την πρότασή του για επιστροφή στο Σύνταγμα του '60, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

«Όχι» Αναστασιάδη σε λύση δύο κρατών

Την απόρριψη της λύσης δύο κρατών επανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος νωρίτερα κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση, υπό τη μορφή γεύματος, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοιχτός σε λύση δύο κρατών, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε προσερχόμενος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

«Όχι. Ελπίζουμε σε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλων των ψηφισμάτων».

Τατάρ: Το «κράτος» μας υπάρχει εδώ και 60 χρόνια

«Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» επέμεινε από πλευράς του ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Νίκο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ελληνοκυπριακό κράτος».

«Γι' αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, που είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων» είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος για να προσθέσει:

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ