ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του κόμματος

ΚΙΝΑΛ: Εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του κόμματος
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών για την τελική πρόταση που διατύπωσε και εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία, σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα.

«Αγκάθι» ήταν το αν οι απαιτούμενες 5.000 υπογραφές μελών ή φίλων, που προβλέπει το καταστατικό, θα ανταποκρίνονται στην πρόβλεψη αυτή ή θα μπορούσαν να μην προέρχονται από μέλη ή φίλους.

Ο Χάρης Καστανίδης πρότεινε να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι. Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο που δεν την έθεσε σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου.

Αντιθέτως, μπήκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η τροποποιημένη πρόταση της αρμόδιας επιτροπή τήρησης του καταστατικού ΕΔΕΚΑΠ στην οποία συμπεριελήφθησαν οι ενστάσεις που διατύπωσαν μέλη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αφορούσαν τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, επίσης να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο, καθώς και να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή, τις οποίες ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά.

Παρ' ολ' αυτά, η πλευρά Ανδρουλάκη απείχε από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη να είναι μειοψηφία.

Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές ζυμώσεις καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης που απέβησαν άκαρπες.

Νωρίτερα ένταση είχε προκληθεί από την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ότι οι ευρωβουλευτές δεν συνεισφέρουν στο ταμείο του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενοχλημένος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξήγησε τον τρόπο συνεισφοράς των ευρωβουλευτών καθώς διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς στο Ευρωκοινοβούλιο απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ελληνική Βουλή.

«Δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη, οι σημερινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής», σχολίασαν με non parer πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, αργά το βράδυ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος». Σχετικά με τον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία, τονίζουν ότι «οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

Αφήνουν αιχμές για όσους «έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Καταλήγουν με την αναφορά ότι «ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

Γεννηματά: Ζητώ νέα εντολή για τη πορεία προς τη νίκη

Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά, ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, νέα εντολή ώστε το ΚΙΝΑΛ να οδηγηθεί στη νίκη, με «σημαία» το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή - Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο - Νέα Εθνική Στρατηγική».

«Το τρίπτυχο, λοιπόν, ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα είναι η εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγουμε από το τρίπτυχο αυτό», είπε η κ. Γεννηματά.

«Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ επεσήμανε ότι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση», υποστήριξε.

Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ. Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυση του.

«Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε λάθη κι αδυναμίες σ' αυτήν την πορεία, όπως η μη εκλογή νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, και πρόσθεσε πως «πικράναμε πράγματι στελέχη μας».

Οι τοποθετήσεις των υποψήφιων για την προεδρία

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους για τη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που πήρε το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΕ. Ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές πως στην εσωκομματική διαδικασία, «χρειάζονται πολιτικές θέσεις όχι υπαινιγμοί».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σ' αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων. Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης».

Από τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας να βγούμε δυνατοί, είπε και πρόσθεσε: «Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης».

Ο ίδιος μίλησε για ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική. «Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας, κι απ' τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επίσης διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους επιμένοντας όμως στη κριτική του πως είναι αποτυχία τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής και ότι κύριος στόχος του είναι να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται».

Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων.

«Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!», τόνισε και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία, δεσμεύτηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή κι από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό.

Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αντί να τοποθετούμαστε στο δημόσιο διάλογο με πυρήνα την ιδεολογία μας και το συμφέρον του πολίτη και να εκφέρουμε λόγο καθαρό, πολλές φορές και ατυχώς, το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, εφαλτήριο των θέσεων και των αποφάσεων ενός κόμματος να είναι η εναγώνια αναζήτηση του τι λέει ο άλλος. Γιατί τελικά καταλήγουμε να γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού ή και οργής των πολιτών».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης».

Ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβαση ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η ενότητα και πως δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος και πρότεινε η ανακήρυξη των υποψηφίων να μην βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών.

Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με την ριζοσπαστική αριστερά, αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ