Τουρκία: Νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε νέες προκλητικές κινήσεις προχωρά η Τουρκία μετά τις παρενοχλήσεις που σημειώθηκαν στο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δημιουργούν κλίμα έντασης.
Με νέα Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής (08/10), η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis μεταξύ Κύπρου και Αττάλειας για έρευνες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή που θα κινείται το τουρκικό ερευνητικό είναι τουρκικά και διεθνή ύδατα, ωστόσο είναι προφανές πως αποτελεί «μήνυμα», καθώς υπάρχει εκνευρισμός για την Ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.
Το βράδυ της Παρασκευής, το Oruc Reis βρίσκεται εντός του λιμανιού της Αττάλειας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τις επόμενες ώρες, μαζί τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθεί προς την καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται πως τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, εμποδίζοντάς το να πλησιάσει. Το γαλλικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.
Η κατάσταση στην περιοχή παρακολουθείται στενά από την ελληνική πλευρά, με την ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης» να πλέει ανοιχτά της Κύπρου.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (13 Ιουνίου)
06:30
Εκτός λειτουργίας σήμερα 13/6 ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λόγω εργασιών αναβάθμισης
06:00
Στις 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για το νέο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Τα κριτήρια και οι κατοικίες
05:00
Πάνω από 100 εργαστήρια συμβουλευτικής από τη ΔΥΠΑ τον Ιούνιο - Οι θεματικές ενότητες
04:00