ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Κουρτς

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Κουρτς
AP Photo/Boris Grdanoski

Νέο κύκλο ομόκεντρης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαφάνεια, ανοίγουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία.

Στις αιτιάσεις που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά της πλειοψηφίας και του πρωθυπουργού, με αφορμή το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση Κούρτς από την Καγκελαρία, απάντησε σε άκρως σκληρό τόνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου επέκτεινε την αιχμή που απηύθυηνε πρωθυπουργός κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην συζήτηση για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας: «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αναφέρεται στην Ελλάδα ως «μικρή». Υποτιμά την πατρίδα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να τη φέρει στα δικά του, μικρά πολιτικά μέτρα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Στην παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιούσε την δηκτική αναφορά: «Είναι η Ελλάδα μία "μικρή Αυστρία του Κουρτς;". Το πιθανότερο είναι ότι η Αυστρία του Κουρτς είναι μία "μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη" και του πλέγματος διαφθοράς που έχει δημιουργήσει γύρω του».

Κλιμακώνοντας την επίθεση του εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αντικρούωντας τις κατηγορίες περί στημένων δημοσκοπήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε εμφατικά: «για να φρεσκάρει τη μνήμη του ας συμβουλευτεί τους «δημοσιογραφικούς» του βραχίονες και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Κατά τα αλλά το μόνο αντίστοιχο χειραγώγησης που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση με βοσκοτόπια και υπόγειες διαδρομές ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ για το στήσιμο -εκτός και εντός εισαγωγικών- καναλιών και εφημερίδων».

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλλε εναντίον του πρωθυπουργού αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας την άρνησή της στη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφανειας για το θέμα των δημοσκοπήσεων. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επανέλαβε τις κατηγορίες για χειραγώγηση των ΜΜΕ, ενώ σε δηκτικό ύφος αναφέρει ότι «για περίπου 1 εκατ. ευρώ διώκεται και παραιτείται από καγκελάριος ο Κουρτς» και προσθέτει ότι «περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος έχουν ήδη δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ, και εδώ δεν τρέχει τίποτα».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «στην Αυστρία, οι θεσμοί λειτούργησαν» και ότι «η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα, μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην Ελλάδα, εκκωφαντική σιωπή». «Ένα είναι το βέβαιο», καταλήγει, «το βραβείο "Ελευθερίας των ΜΜΕ" έπρεπε δικαιωματικά να είχε δοθεί στον κ. Μητσοτάκη και όχι στον κ. Κουρτς. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απλά προσπάθησε να τον αντιγράψει...».

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθεί να βγει και τιμητής» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Από την Πειραιώς υπενθυμίζουν και προς τα στελέχη της Κουμουνδούρου τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και τονίζουν: « προσπαθούσε με στημένους διαγωνισμούς να φτιάξει ελεγχόμενο από τον ίδιο, σύστημα στα ΜΜΕ και δημοσίευε κατά κόρον "δημοσκοπήσεις μαϊμού"»

Αντιστρέφοντας δε τις καταγγελίες για τις δημοσκοπήσεις το γραφείο τύπου της ΝΔ επισημαίνει: «Ποιός δεν θυμάται μετρήσεις από ανύπαρκτες εταιρείες, που δημοσιεύονταν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνιζαν τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 2-2,5 μονάδες και το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στο 8-10% μέχρι και λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Κι ύστερα ήρθαν τα αποτελέσματα! Αποτελέσματα που επιβεβαίωσαν τα ευρήματα όλων των αναγνωρισμένων εταιρειών. Αλλά ακόμη και σήμερα συνεχίζει το ίδιο βιολί. Αλήθεια πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί τα αποτελέσματα και των τωρινών δημοσκοπήσεων, όταν ακόμη και στις μετρήσεις που δημοσιεύει στην Αυγή, δεν εμφανίζει ποτέ την πρόθεση ψήφου»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ