ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις κάλπες παραπέμπει ο Οικονόμου την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Στις κάλπες παραπέμπει ο Οικονόμου την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση «κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και τις λεγόμενες «λίστες Πέτσα». 

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως υπογραμμίζει, «όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση».

«Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών» προσθέτει.

«Θυμίζουμε άλλωστε ότι για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση χρειάστηκε η ΝΔ να εισηγηθεί την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, την διαφάνεια και τη λογοδοσία».

«Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι "στημένες" ή απηχούν την πραγματικότητα» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Διεύρυνση της περιόδου διερεύνησης

Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναμένεται να ζητήσει στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, εάν αυτή συσταθεί, να διευρυνθεί η περίοδος διερεύνησης και πέραν των ετών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, στοχεύοντας και προς τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Κάνοντας χρήση του πρόσφατα αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο δίνεται το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καταθέτει προτάσεις για συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία -επικαλούμενος επιχειρήματα κατάστασης «έκτακτης ανάγκης»- να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ -περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ- και μάλιστα «fast track»με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά, μη πολιτικά, κριτήρια (απευθείας διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση, πρόσκληση διάρκειας λίγων ημερών κλπ).

Με την πρόταση της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

"Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, που πριν λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς", αναφέρει.

Την πρόταση υπογράφει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ