ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική: Εισηγήσεις στην κυβέρνηση να στήσει δική της κάλπη  - Ανεβάζει την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστική: Εισηγήσεις στην κυβέρνηση να στήσει δική της κάλπη  - Ανεβάζει την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τα ξίφη για την εξεταστική επιτροπή να έχουν ήδη βγει από τα κομματικά θηκάρια, η κυβέρνηση έχοντας επιστρέψει το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, δημοσιοποιεί την απόφαση της για το εάν θα υποβάλλει αυτοτελή πρόταση, με την οποία θα ζητά το χρονικό βάθος της έρευνας να καλύπτει και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Περίοδο για την οποία η πλειοψηφία επικαλείται τις ενδείξεις που έχουν προκύψει από την Προανακριτική για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.

«Η θεσμικά πρόσφορη οδός»

Υψηλόβαθμος παράγοντας με γνώση των διεργασιών και των συζητήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μέσω του CNN Greece, συνιστούσε υπομονή: «Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη, σημασία έχει ότι υπάρχει βούληση να συζητηθούν όλα» και πρόσθετε με νόημα: «Και θα συζητηθούν όλα».

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή ενημέρωσης για τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της διαδικασίας, σημείωνε: «Θα επιλεγεί η θεσμικά πρόσφορη οδός». Όπως εξηγούσε μάλιστα αυτή η διατύπωση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την κυβερνητική πρόθεση να στηθεί και δεύτερη κάλπη στην Ολομέλεια.

Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή με δεδομένη και την αποδοχή από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης της πρότασης για διεύρυνση του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής, εντείνει, την πίεση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της Διάσκεψης των Προέδρων που συγκαλείται σε λιγότερες από εικοσιτεσσερις ώρες.

Πίεση που θα εστιάζει στην αυτονόητη αποφυγή το ενδεχόμενο, που έχει κοινοβουλευτική βάση, να τεθούν προς ψηφοφορία και οι δυο προτάσεις και να εξεταστούν από διαφορετικές επιτροπές που θα λειτουργούν παράλληλα.

«Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο…Αλλά, αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει» είπε αιχμηρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Real FM. Ο Γενικός Γραμματέας μάλιστα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπούγας επέκτεινε την κυβερνητική προειδοποίηση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να φοβάται από τη διερευνηση ομοίων περιστατικών κατά την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα».

H διπλή κάλπη

Ο κ. Μπούγας μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η πιο σαφής και καθαρή κοινοβουλευτικά επιλογή, είναι να υποβληθεί από την κυβέρνηση αυτοτελής πρόταση η οποία θα περιέχει αιτιολογία και τα πραγματικά περιστατικά προς διερεύνηση, μεταξύ άλλων και για τις δημοσκοπήσεις, από την έναρξη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη λήξη της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Ο κ. Μπούγας μάλιστα συμπλήρωσε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Αν λοιπόν αναζητήσει με βάση τη λογική ποιος χειραγώγησε και ποιος παρουσίασε απατηλές δημοσκοπήσεις στον ελληνικό λαό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ».

Οι γαλάζιες μομφές εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης φωτογραφίζουν συγκεκριμένο στέλεχος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Συνοδεύονται δε, από ερωτήματα για τον τρόπο χρηματοδότησης, το πρόσωπο που έκανε την παραγγελία, την ταυτότητά τους καθώς και το εάν οι έρευνες συνδέονται και με ποιον τρόπο με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβέρνηση μάλιστα επιμένουν εμφατικά στην υπενθύμιση των χαρακτηριστικών αυτών των δημοσκοπήσεων. «Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα δημοσκοπήσεις να προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που αποτελούν δημοσιογραφικούς βραχίονες της τότε Κυβέρνησης, της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν όχι απλώς να χαμηλώσουν πάρα πολύ τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, μέρες, εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αν αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένας πρώτος δείκτης χειραγώγησης ή κατεύθυνσης ή αλλοίωσης της πραγματικότητας -γιατί μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που αμέσως μετά ήρθαν στις εκλογές- τότε τι είναι;» ήταν η αναφορά του Γιάννη Οικονόμου.

Οι δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Γαλάζιες πηγές παρέθεταν συγκεκριμένα παραδείγματα από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Documento». Σύμφωνα με αυτά στις 3 Φεβρουαρίου του 2019 η εφημερίδα «Documento» παρουσιάζει δημοσκόπηση με τίτλο «Ντέρμπι οι εκλογές», που στην πρόθεση ψήφου δίνει στη Ν.Δ. 29,5% και στον ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, διαφορά δηλαδή 2%. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει την Χρυσή Αυγή τρίτη δύναμη με 9,2%

Στις 24 Μαρτίου 2019 το «Documento» σε πρωτοσέλιδο έγραφε: «Δημοσκόπηση 18-20 Μαρτίου 2019, Ν.Δ. 30,5% -ΣΥΡΙΖΑ 28,2%, ψαλίδα 2,3%».

Στις 12 Μαΐου 2019 το «Documento» έγραφε: «Δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές, Ν.Δ. 30,5% - ΣΥΡΙΖΑ 28%, ψαλίδα 2,5%».

Στις 23 Μαΐου 2019 η εφημερίδα «Αυγή» έχει πρωτοσέλιδο «Πανικός- Ν.Δ.: 1-0. Χάνουν και το βλέπουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ