ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Προς εσωκομματικές κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου μετά την αποχώρηση της Γεννηματά

ΚΙΝΑΛ: Προς εσωκομματικές κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου μετά την αποχώρηση της Γεννηματά
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τους υπόλοιπους υποψηφίους φαίνεται ότι θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα» διεκδίκησης της προεδρίας, λόγω της επιδείνωσης που παρουσίασε η υγεία της.

Η πρόεδρος του Κινήματος της Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού, δέχθηκε κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο και τα στελέχη του κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, θα κυλήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά, φαίνεται να διαμορφώνουν ως κοινό τόπο τη συνέχιση της διαδικασίας, όπως άλλωστε ζήτησε η Φώφη Γεννηματά με τη χθεσινή της δήλωση.

Επίσης τίποτα δεν αλλάζει και για την προθεσμία που έθεσε η αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) για να κατατεθούν οι 5.000 υπογραφές που απαιτούνται για να ανακηρυχθούν οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.

Τη προσεχή Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, το απόγευμα η Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει για να ελέγξει δειγματοληπτικά αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ.

Παρά τα όσα λέγονται κι ακούγονται, δεν φαίνεται να προκύπτει νέα υποψηφιότητα μετά την απόσυρση της κ. Γεννηματά, από τα στελέχη που την υποστήριξαν, μολονότι εκφράστηκαν σκέψεις για υποψηφιότητα του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη. Αν παρ' όλα αυτά την τελευταία στιγμή κατατεθεί κάποια αξιόπιστη υποψηφιότητα, η Επιτροπή πρόκειται να δώσει λίγες μέρες περιθώριο για να κατατεθούν οι απαραίτητες υπογραφές.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική εξέλιξη έχει οδηγήσει τους υποψηφίους σε προσωρινή ολογοήμερη αναβολή των προεκλογικών τους δραστηριοτήτων και από τις αρχές της επόμενης εβδομαδας αναμένται να ξεκινήσουν ξανά.

Γεννηματά: Προτεραιότητα η ενότητα της παράταξης

Η κ. Γεννηματά που δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο νοσοκομείο, έθεσε ως προτεραιότητα μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας την «ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τους στενούς της συνεργάτες και έστειλε μήνυμα δύναμης πως θα κερδίσει και αυτή τη δύσκολη μάχη με την ασθένειά που την ταλαιπωρεί τόσα χρόνια.

«Δεν μπορώ να δώσω πολλές μάχες μαζί, θα δώσω τη μάχη μου μία μία» φέρεται να είπε.

Ποιοι αντικαθιστούν τη Φώφη Γεννηματά

Για το άμεσο μέλλον του κόμματος, από τη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πρόεδρο και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία θα πορευτεί με εκείνη.

Σύμφωνα με πληροφρορίες, τις ημέρες που θα χρειαστεί για να αναρρώσει η Φώφη Γεννηματά, θα την αντικαταστήσουν στο κόμμα ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Τα σενάρια για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Πάντως, όπως φαίνεται το Κίνημα Αλλαγής θα πορευτεί εξ ανάγκης με νέα ηγεσία μετά το πέρας της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Ορισμένοι συζητούν την αναβολή της εκλογής για μετά τις γιορτές, ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο.

Τυπικά, απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναβολής των διαδικασιών.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πρώτος ότι σταματάει κάθε προεκλογική δραστηριότητα. Κάτι αντίστοιχο δεν έκανε μέχρι αργά το βράδυ ο Ανδρέας Λοβέρδος, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

«Εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο Φώφη Γεννήματα. Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα», δήλωσε.

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι η Φώφη Γεννηματά νοσηλεύεται, επικοινώνησα με τους στενούς συνεργάτες της και τους εξέφρασα αυτό που λέω και δημόσια: Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος» σχολίασε ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η σκέψη μας είναι στη Φώφη. Οι ευχές μας τη συνοδεύουν. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περιπέτεια της υγείας της θα βγει νικήτρια. Τη θέλουμε και πάλι ακμαία κοντά μας» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o Χάρης Καστανίδης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, στην οποία ευχήθηκε περαστικά, καλή δύναμη και καλή ανάρρωση.

Μηνύματα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, Τρίτη.

«Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή» έκανε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κυριάκης Μητσοτάκης.

Με την κυρία Γεννηματά συνομίλησε τηλεφωνικά και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τη Φώφη Γεννηματά και της μετέφερα τις ειλικρινείς ευχές μου για καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Είναι βέβαιο ότι και αυτή τη μάχη, που ίσως είναι πιο σημαντική από τις άλλες της πολιτικής, θα την κερδίσει», έκανε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θα ήθελα να ευχηθώ από βάθους καρδιάς περαστικά και καλή δύναμη. Με εκτίμηση, Δημήτρης Κουτσούμπας».

Περαστικά ευχήθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας πως η επιδείνωση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αποτελεί πλήγμα και για την πολιτική ζωή, καθώς αποτελεί τον λόγο απόσυρσής της από την «κούρσα» διεκδίκησης της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής.

«Απ΄όλους μας στο ΜέΡΑ25, περαστικά στην Φώφη Γεννηματά. Η είδηση της ασθένειάς της με θλίβει και προσωπικά. Μια σοβαρή ασθένεια είναι εξ ορισμού άδικη και σκληρή. Εν προκειμένω είναι και πλήγμα για την πολιτική ζωή όταν οδηγεί στην απόσυρση μιας πολιτικής αντιπάλου. Σιδερένια!» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ