ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ καλεί Ερντογάν να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Μέρκελ καλεί Ερντογάν να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
Turkish Presidency Pool via AP

Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «άγγιξε», πέραν του προσφυγικού και των δύσκολων σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποχαιρετιστήρια συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο να καλεί στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού κατόπιν της συνάντησής τους στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί προς επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπάρχουν ζητήματα που είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

«Συζητήσαμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επέμεινα ότι οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Είμαι όμως βέβαιη ότι μόνο μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και επαφών μπορούν όλα αυτά να επιλυθούν. Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό, κάποια ζητήματα κρατούν χρόνια, και τα 16χρόνια [σ.σ. της καγκελαρίας της] δεν ήταν αρκετά» ανέφερε.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου -για τις οποίες η Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν πως θα υπάρξει συνέχεια- επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και το Αφγανιστάν υπό το φως της χαοτικής απόσυρσης των ΗΠΑ και σε συνάρτηση με το προσφυγικό.

Αιχμές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

Ως προς αυτό, ο Ερντογάν άφησε εκ νέου αιχμές κατά της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο ίδιος ανέφερε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Η Τουρκία έχει γίνει «ξενώνας» για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς, είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP).

Η Άνγκελα Μέρκελ από πλευράς της, αφού χαιρέτισε το «σημαντικό ρόλο» της Τουρκίας στο προσφυγικό, τόνισε ότι έχουν δοθεί ήδη στη χώρα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βόηθεια από την ΕΕ και επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξή της. Και διαβεβαίωσε πως «η στήριξή αυτή θα συνεχιστεί».

«Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: Έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ» που συμφωνήθηκαν, τόνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιδιώκει να θέσει το ζήτημα του προσφυγικού στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Μέρκελ προς Ερντογάν: Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας θα έχουν συνέχεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ