ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ηχηρή παρέμβαση από τον Γιώργο Παπανδρέου - Άρχισε κύκλο επαφών

ΚΙΝΑΛ: Ηχηρή παρέμβαση από τον Γιώργο Παπανδρέου - Άρχισε κύκλο επαφών
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος εξαιτίας της μάχης που έχει να δώσει για την υγεία της. Μετά τις ανακοινώσεις έξι υποψηφιοτήτων, πρωτοβουλία ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ήδη, είχε συνάντηση με τον Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, καθώς και επικοινωνίες τόσο με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, όσο και με τον υποψήφιο για την προεδρία Παύλο Χρηστίδη.

Νωρίς το απόγευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη στις διαδικασίες για την επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ, ανακοινώνοντας ότι θα έχει συναντήσεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με τον Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ επικοινώνησε με τον υποψήφιο για την προεδρία Παύλο Χρηστίδη με τον οποίο συμφώνησαν να έχουν συνάντηση αύριο, Κυριακή, στις 11:45 στη Βουλή. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου που βρίσκεται στην Κρήτη.

Παράλληλα, με γραπτό μήνυμά του, ο κ. Παπανδρέου έχει ενημερώσει για την πρωτοβουλία των συναντήσεων που ανέλαβε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται:

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά».

Τι σκοπό έχει ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο παρασκήνιο, τα τελευταία 24ωρα βρίσκονταν σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου να πειστεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εισηγήσεις και πιέσεις προέρχονταν από σημαντικό αριθμό στελεχών του κόμματος, που κινούνται δραστήρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη ανοίξει τα «χαρτιά» του, σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο σχετικά με τις προθέσεις του είναι να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και να ζητήσει από τα όργανα και τους υποψήφιους να «παγώσει» η εσωκομματική αναμέτρηση έως τις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος θα αναλάβει να ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ έως τις εθνικές κάλπες και εν συνεχεία θα δοθεί το «σήμα» για τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ένα δεύτερο σενάριο για την ηχηρή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου είναι να προχωρήσει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και ταυτόχρονα να αποσυρθούν κάποιοι από τους έξι υποψηφίους. Αυτό κρίνεται αναγκαίο, αφενός για να μην ευτελιστεί η διαδικασία, αφετέρου προκειμένου να είναι πιο συμπαγές το κομμάτι που θα τον στηρίξει.

Το τρίτο σενάριο που πάντως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, είναι να περιοριστεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας που θα εγγυάται την ενότητα του κόμματος σε αυτές τις δύσκολες ώρες έως ότου διενεργηθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Οι κινήσεις των έξι υποψηφίων

Παράταση μέχρι την επόμενη Πέμπτη (21/10) το απόγευμα στις 18.00 για κατάθεση υποψηφιοτήτων και για συλλογή υπογραφών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει δώσει η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ), εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου (στις 12 Δεκεμβρίου ο β' γύρος).

Σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει ο Βασίλης Κεγκέρογλου προς τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ ανάλογα αιτήματα υπήρχαν και από τους Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσε μέχρι χθες 14.200 υπογραφές και κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας του από μέλη του μητρώου του κόμματος, άλλες 1.000 από νέα μέλη του κόμματος καθώς και 8.000 από προοδευτικούς πολίτες. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις Παπανδρέου, θεωρείται απίθανο να αποσυρθεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μιλά για ανανέωση και διεύρυνση της επιρροής της παράταξης, αναμένεται να παραδώσει τις σχετικές υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του την Πέμπτη που λήγει η σχετική προθεσμία.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του Παύλου Χρηστίδη και του Παύλου Γερουλάνου.

Ο Χάρης Καστανίδης κατέθεσε την Παρασκευή τις υπογραφές υπέρ του και θα κληθεί να ζυγίζει τις καταστάσεις, καθώς η δεξαμενή από την οποία σκοπεύει να αντλήσει ψήφους είναι κοινή με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.

Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν «ζυμώσεις» έως την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συλλογή υπογραφών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Δευτέρα 18 Οκτωβρίου είναι μια ημέρα με συμβολισμό για το κόμμα, καθώς στις 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ