ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της Αθήνας στο νέο κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας

Η απάντηση της Αθήνας στο νέο κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας και αντιμετωπίζει ψύχραιμα και με συνέπεια τις διαρκείς προκλήσεις, απαντά η Αθήνα ενώπιον του νέου κρεσέντο απειλών της Άγκυρας, διά στόματος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής»αναφέρουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις Οκτάι, ο οποίος μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος αποτελεί τουρκικό έδαφος από το 1571.

Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας και οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, απαντούν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κρεσέντεο απειλών - Η Κύπρος «είναι δική μας» από το 1571

Σε προκλητικό ύφος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε σήμερα Σάββατο πως η Κύπρος είναι «δική τους από το 1571» και δεν θα υποχωρήσουν ως προς το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο» είπε απευθυνόμενος σε Αθήνα και Λευκωσία.

Στον ίδιο τόνο, ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, o Φουάτ Οκτάι επιμένει περί ερευνών στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και απειλεί:

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα ιταλικής ιδιοκτησίας πλοίο με σημαία Μάλτας, και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει τη ρότα του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του».

Ταυτόχρονα, καθιστώντας φανερό τον εκνευρισμό της Άγκυρας για την υπογραφή των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής με τη Γαλλία και τις Ηνωνένες Πολιτείες, ο ίδιος διαμηνύει:

«Με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και όποια συμφωνία και αν έχουν κάνει, ας μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους. Εάν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

Και ολοκληρώνει το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση ως προς το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της 'ΤΔΒΚ'» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ