ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Στραμμένα τα βλέμματα στον Γιώργο Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ: Στραμμένα τα βλέμματα στον Γιώργο Παπανδρέου
ΙΝΤΙΜΕ

Στραμμένα στον Γιώργο Παπανδρέου είναι τα βλέμματα στο Κίνημα Αλλαγής καθώς συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Ενδεχομένως και εντός της ημέρα θα ανακοινωθεί ο ρόλος που θα παίξει ο πρώην πρωθυπουργός, εάν δηλαδή θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ή όχι ωστόσο τα μηνύματα που στέλνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος είναι αρκούντως καθαρά και μπορούν να κωδικοποιηθούν στην άρνηση απόσυρσης από την «κούρσα».

Οι συναντήσεις και οι θέσεις των υποψηφίων

Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει και σήμερα τις επαφές του με τους υποψηφίους.

Αρχικά, συνάντησε τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ., Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Βουλή, ενώ είχε συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους υποψήφιους Χάρη Καστανίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Εκκρεμούν ακόμη τα ραντεβού με τους κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό, ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον εκλογικό σχεδιασμό για τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

«Τέθηκε από κοινού ένα θέμα το πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την προοπτική και την ενότητα του χώρου. Ο καθένας φυσικά από εδώ και πέρα κοιτά και το πλαίσιο με το οποίο αυτό μπορεί να συμβεί με τους καλύτερους όρους και τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Οι τρεις αρχικοί διεκδικητές Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, δεν κάνουν πίσω, ενώ και ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να έθεσε στους «έξι» ζήτημα για απόσυρση των υποψηφιοτήτων τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε στο κάδρο των εγγυητών της διαδικασίας εκτός από τη Φώφη Γεννηματά και τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά – ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης – οφείλουν να εγγυηθούν αυτή την πορεία της ενότητας σύντροφε Γραμματέα και της σοβαρότητας», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ.

«Θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους», ξεκαθάρισε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.

Ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να δηλώσει.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την «κούρσα» διαδοχής, ενώ δημοσιοποίησε και «μανιφέστο» - πρόσκληση για τη συλλογή υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Στο κείμενο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει ότι πρεσβεύει την ανάγκη αλλαγής τόσο στο κόμμα, όσο κυρίως στην χώρα και μεταξύ άλλων απευθύνεται σε πολίτες που νιώθουν ότι η «πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί».

Μπατζελή: Εκτιμώ ότι ο Παπανδρέου θα μπει στον αγώνα

Την εκτίμησή της ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει πιθανόν και σήμερα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, άφησε το βράδυ της Κυριακής η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Μπατζελή, δηλώνοντας μάλιστα ότι προτίθεται να τον στηρίξει.

«[Ο Γιώργος Παπανδρέου] Δεν έχει καμία αγωνία να κατοχυρώσει τον εαυτό του στο Κίνημα Αλλαγής. Θεσμικά συνάντησε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που είναι γραμματέας και του είπε πώς πηγαίνει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων και αν θα μπορούσε να έχει την άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Star Κεντρικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ζήτησε από κανέναν να αποσυρθεί.

«Εκτιμώ ότι αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή θα είναι ιστορική όχι για το ποιος θα βγει, αλλά ότι δίνουμε μια μάχη ως κόμμα με όλες τις τάσεις για να δυναμώσουμε τον χώρο της κεντροαριστεράς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ακόμα και σήμερα.

Το περιβάλλον Γεννηματά παρακολουθεί στενά τις εσωκομματικές εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού παρακολουθούν στενά και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Οι τελευταίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν άκρη κι ένα σωστό συμπέρασμα για το τι πραγματικά επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές και καμία σταθερά», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Το τοπίο, άλλωστε, παραμένει θολό, καθώς η εξέλιξη της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αναμένουν, ωστόσο, και το τι πουν οι έξι οι υποψήφιοι και πώς θα αντιδράσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ