ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία επιτέλεσε το καθήκον της - Τσίπρας: Μην είστε αλαζόνας με 15.000 νεκρούς

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία επιτέλεσε το καθήκον της - Τσίπρας: Μην είστε αλαζόνας με 15.000 νεκρούς
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε μετωπική σύγκρουση για την πορεία της πανδημίας και την καθήλωση των εμβολιασμών ήρθαν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει λήξη του πολέμου ενάντια στην πανδημία και απαντώντας στη σφοδρή κριτική περί παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Πολιτεία επιτέλεσε με συνέπεια το καθήκον της.

«Εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας;», διερωτήθηκε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε στην ομιλία του ένα κατ ΄εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, που αναφέρει ότι και εμβολιασμένοι καταλήγουν στις ΜΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγει να μην δει τη μεγάλη εικόνα, προβάλλοντας αυθαίρετα συμπεράσματα και μίζερες καταγγελίες και διαβεβαίωσε ότι θα επιστρατευθεί κάθε μέτρο προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες ότι το εμβόλιο αποτελεί τη μόνη απάντηση στη μάστιγα του κορωνοϊού.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και υπογράμμισε πως κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν κατέθεσε καμία πρόταση και καμία ρεαλιστική λύση και μίλησε για διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στον Παύλο Πολάκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Πολάκης εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα.

«Πατάτε σε 2 βάρκες. Το σύστημα μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός σχολίσε και το θέμα της υπερβάλλουσας θνητότητας που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί ανυπόστατα επιχείρημα.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε ο πρωθυπουργός.

Έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να βάλει την επιβίωση των πολιτών πάνω από τη δική της πολιτική επιβίωση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. «Η χώρα θρηνεί πάνω από 15.000 πολίτες, η Ελλάδα ξεπερνά σε κρούσματα και σε θανάτους, χώρες οι οποίες από την αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα κι εσείς κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας», είπε και χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση ως ένα ξυπνητήρι σε μία κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να προστατεύει τους πολίτες και να τους λέει την αλήθεια.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υποστελέχωση των νοσοκομείων, χωρίς καμία προσπάθεια ενίσχυσης με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και επέκρινε την κυβέρνηση ότι κινείται με όρους επικοινωνίας και σκοπιμότητας.

«Το μήνυμα με το οποίο επικοινώνησε την ανάγκη για εμβολιασμό αφορούσε στο αντάλλαγμα, GB, 150 ευρώ, διακοπές και άλλα, και όχι «εμβολιαστείτε για να σώσετε την ζωή σας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Χαρακτήρισε ως μεγαλυτερη παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης τον ανασχηματισμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και την «παραίτηση/απομάκρυνση» Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ , λέγοντας ότι τοποθέτησε τον Θανάση Πλεύρη για να κλείσει το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών που προέρχονται από τη μήτρα της ακροδεξιάς.

Αναφερόμενος στην διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό που αποτελεί και αντικείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ανέφερε πως ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς είναι μαθητούδι μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Ήσασταν ο πρώτος διδάξας, ο Κουρτς ήταν ένα απλό μαθητούδι σας στην προσπάθειά του να καθοδηγήσει τα ΜΜΕ», είπε με τον πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι.

«Προτείνω λοιπόν, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα σε μία πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, πως πρέπει να ερευνηθεί η χρηματοδότηση και ενδεχόμενη η χειραγώγηση δημοσκοπήσεων. Και εκεί κύριε Τσίπρα θα τα ψάξουμε όλα. Απ όσο γνωρίζω έχουν γίνει καμμιά 300αριά δημοσκοπήσεις από τότε που εκλέχθηκα εγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες έπεσαν μέσα εκτός από τις δημοσκοπήσεις σαν και αυτές του Documento που έδιναν διαφορά 2,3 μονάδες. Να δούμε τις εταιρείες που ξεφύτρωσαν και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν μετά από μία δημοσκόπηση. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 μονάδες διαφορά, αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πολιτική κ. Τσίπρα με ψέματα και στατιστικά στοιχεία επεξεργασμένα για να παρουσιάσετε ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, είναι επικίνδυνη για την χώρα. Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα και τις αυταπάτες. Έχουμε όλοι υποχρέωση να ωριμάσουμε και ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην ένταση και καταστροφή και να λέτε όχι σε όλα. Από τα μέτρα ανακούφισης έως την ιστορική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, σας λέω ότι δεν σας κάνει καλό. Σε εμένα μπορεί να κάνει καλό αλλά δεν κάνει καλό στην χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ευρωπαϊκή σοβαρή ώριμη που στα δύσκολα θα δείχνει τον καλό της εαυτό ή χώρα εγκλωβισμένη σε συγκρουσιακή τοξικότητα με κόμματα που επενδύουν στην κοινωνική ένταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ