ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «τραπέζι» ευρωπαϊκή απάντηση για την τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια

Στο «τραπέζι» ευρωπαϊκή απάντηση για την τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια
AP Photo/Brittainy Newman

Επιλογές μέτρων έναντι της Τουρκίας ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια αρχίζει να «ζυγίζει» πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωσηεκφράζοντας ταυτόχρονα διά των υπουργών Εξωτερικών ισχυρή αλληλλεγγύη προς την Αθήνα και τη Λευκωσία ενώπιον των τουρκικών προκλήσεων σε Κύπρο και ΑΟΖ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκεται να καταρτίσει «έγγραφο επιλογών» για την απάντηση που μπορεί να δώσει στη μη αντιστροφή της συμπεριφοράς της Άγκυρας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζοζέπ Mπορέλ ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο η ΕΕ είχε ανακοινώσει πως εάν η Τουρκία συνέχιζε τις προκλητικές ενέργειες, τότε το Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν αυτό το «έγγραφο επιλογών».

Ο ίδιος επισήμανε πως στο έγγραφο θα αναλύεται η κατάσταση και θα καταγράφονται οι επιλογές του Συμβουλίου για διάφορους τύπους μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας.

«Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα» επισήμανε ως προς την κατάρτιση του εγγράφου, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τον Νοέμβριο, εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), κατά την παρέμβασή του προς το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στη δήλωση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, με την οποία ζητείτο από την Τουρκία να αναστρέψει τις μονομερείς ενέργειές της σε σχέση με το καθεστώς της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως και σε σχέση με το ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η Τουρκία κινείται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, φέρεται να σημείωσε ο κ. Μπορέλ, δεν μπορούν να προχωρήσουν αιτήματα της Τουρκίας όπως η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου ή η ανανέωση της κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό, ενώ σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση αναφέρθηκε και στην παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικό πλοίο.

Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλιδης, σημείωσε πως η παρεμπόδιση του Nautical Geo αφορά έργο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, και σημείωσε πως μέχρι την επόμενη συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες επιλογές αντίδρασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ