ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη: Με σθένος μπροστά στη μάχη κατά του καρκίνου

Ντόρα Μπακογιάννη: Με σθένος μπροστά στη μάχη κατά του καρκίνου
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας δύο γυναίκες με ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσαν ότι ρίχνονται στη μάχη με τον καρκίνο, δίνοντας ένα δυνατό χτύπημα στο στίγμα, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Με τη στάση τους στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ή βιώνουν τον καρκίνο δεν είναι μόνοι τους, χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για οίκτο του κοινωνικού -εν προκειμένω και πολιτικού- περίγυρου.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση ότι διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα:

«Θεωρώ ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει κάνει χιλιόμετρα στην Πολιτική έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια και για τα θέματα υγείας του. Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους περνούν το ίδιο ότι δεν είναι μόνοι τους. Να τους πει ότι ο καρκίνος είναι μια αρρώστια η οποία πολεμιέται, σήμερα ακόμα περισσότερο από το παρελθόν».

Ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και την ευχή να βγει νικήτρια από τη μάχη της με τον καρκίνο.

Το δικό του μήνυμα συμπαράστασης προς την αδελφή του, έστειλε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ντόρα είναι μαχήτρια. Έχει δώσει πολλές μάχες και έχει ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες στο παρελθόν. Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια», έγραψε χαρακτηστικά ο πρωθυπουργός.

Τη συμπαράστασή του στη Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της. Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι η κ. Μπακογιάννη θα ξεπεράσει την ασθένεια, καθώς είναι μαχήτρια.

«Είναι μαχήτρια και θα βγει νικήτρια», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις ευχές του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη μάχη που έχει να δώσει. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά», δήλωσε.

«Οι πολιτικές διαφωνίες έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν προκύπτουν ζητήματα υγείας. Ολόψυχα περαστικά στην κ. Μπακογιάννη. Να είναι γερή για να διαφωνούμε» δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που της ευχήθηκαν και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κοινοποίησε σχετικό μήνυμα στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Ντόρα Μπακογιάννη σου εύχομαι ολόψυχα περαστικά. Παρά τις τεράστιες πολιτικές διαφορές και κόντρες μας, στέκομαι δίπλα σου σε αυτή την περιπέτεια και ως Γιατρος και ως συντοπίτης!» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

«Τις πιο θερμές ευχές στην Ντόρα Μπακογιάννη για γρήγορη ανάρρωση. Να βγει νικήτρια & δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Ντόρα εσύ ξέρεις. Με αξιοπρέπεια, με γενναιότητα και με δύναμη, όπως πάντα, όπως σε όλα, έτσι και τώρα. Με όλη μας την αγάπη δίπλα σου!» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε μέσω Twitter τις ευχές του στην κ. Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι επικοινώνησε μαζί της από το Λουξεμβούργο, όπου και βρίσκεται.

«Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια πολιτικός, μια γυναίκα που ξέρει να αγωνίζεται, να παλεύει με κάθε εμπόδιο και να μην το βάζει κάτω ποτέ. Από καρδιάς τις πιο θερμές ευχές μου και τη βεβαιότητα ότι θα συντρίψει την ασθένεια που της επιτέθηκε. Ντόρα σιδερένια!» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με μια συγκινητική ανάρτηση που έκανε στη σελίδα του στο Facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαρίστησε τους πολίτες για τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης προς τη μητέρα του.

«Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και τη στήριξη που μας δίνετε σήμερα. Η αγάπη σώζει. Και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους. Την δίνει όλη της τη ζωή απλόχερα και τώρα που την παίρνει πίσω της είναι πολύτιμη. Έχει περάσει πολλά. Αλλά είναι και ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος», έγραψε στη ο κ. Μπακογιάννης.

«Μια κουβέντα μόνο προς όλους: να εξετάζεστε, μην διστάζετε, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά», κατέληξε στην ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ευχές των δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας

Να εξέλθει σύντομα νικήτρια η μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο θέμα υγείας που αντιμετωπίζει, ευχήθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Καλή δύναμη στον αγώνα για την υγεία που έχει να δώσει η μητέρα σας. Ευχόμαστε κάθε καλό για την ίδια και την οικογένεια της», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».

Τις ευχές τους, προς την Ντόρα Μπακογιάννη και την οικογένειά της, εξέφρασαν επίσης, η εκπρόσωπος της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» στη συνεδρίαση, Πόπη Γιαννοπούλου και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, «Αθήνα το σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος, «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ο κ. Μπακογιάννης, τους ευχαρίστησε για τις θερμές ευχές τους, τι οποίες, είπε, θα μεταφέρει στη μητέρα του, ενώ εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ, θα δώσουμε τη μάχη»

Την ευγνωμοσύνη της στο κύμα συμπαράστασης που δέχεται εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. Αναφερόμενη στην απόφασή της να δημοσιοποιήσει το ζήτημα της υγείας της και για τη μάχη με τον καρκίνο που καλείται να δώσει, δήλωσες

«Θεωρώ ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει κάνει χιλιόμετρα στην Πολιτική έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια και για τα θέματα υγείας του. Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους περνούν το ίδιο ότι δεν είναι μόνοι τους. Να τους πει ότι ο καρκίνος είναι μια αρρώστια η οποία πολεμιέται, σήμερα ακόμα περισσότερο από το παρελθόν».

«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου. Ελπίζω όμως να είναι η τελευταία. Ελπίζω κι από αυτή την προσπάθεια να βγω ακόμα πιο δυνατή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τα μηνύματα που έχω λάβει είναι τόσο πολύ συγκινητικά. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων» υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη.

«​Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα και μίλησε για την μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της για να νικήσει τον καρκίνο. Σύμφωνα με την ίδια, η νόσος είναι σε αρχικό στάδιο και δηλώνει «αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον».

Στη συγκινητική ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε:

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. ​Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.​

Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.

Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. ​Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν.

​Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. ​Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου.​ Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. ​Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις.​ Παράλληλα. Ταυτόχρονα.​

Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.​Δεν είναι κάτι παραπάνω.​ Δεν θα λιποψυχήσουμε.​ Δεν θ’ αλλάξουμε.

​Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.​ Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.​ Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον.»​

Τι είναι το πολλαπλό πυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι καρκίνος των πλασματοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, σύμφωνα με το onmed.gr.

Όταν τα πλασματοκύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα και πολλαπλασιάζονται, τότε ονομάζονται μυελωματικά κύτταρα.

Ο φυσιολογικός μυελός των οστών παράγει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία εξελίσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.

Όταν δημιουργείται μια συσσώρευση μυελωματικών κυττάρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή υγιών κυττάρων δημιουργώντας οστική βλάβη, όπως επίσης και χαμηλές τιμές κυττάρων του αίματος. Η συγκέντρωση μυελωματικών κυττάρων σε διάφορες περιοχές ονομάζεται πολλαπλούν μυέλωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ