ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας έθεσε στον πρωθυπουργό της Λιβύης το ζήτημα του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία

Ο Δένδιας έθεσε στον πρωθυπουργό της Λιβύης το ζήτημα του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία
Twitter @ Nikos Dendias

Το ζήτημα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με την οποία και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τρίπολη όπου μετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης.

«Οι συζητήσεις εστίασαν στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης» γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος από την Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους συμμετείχε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative».

Την αποχώρηση μισθοφόρων και στρατευμάτων ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου, με δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε το μήνυμα πως «η Ελλάδα σήμερα, παρά τις 'φιλότιμες' προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη».

Διαβάστε επίσης

Δένδιας: Η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη Λιβύη

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία.

Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, ενώ η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ. Κατά την 20λεπτη συνομιλία τους συμφωνήθηκε να συναντηθούν εκ νέου στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης εγκάρδια συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ.

Επαφές Δένδια στη Λιβύη με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου

Επίσης, κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ