ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα: Τέλος εποχής και αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων

Επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα: Τέλος εποχής και αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων
AP Photo/Michael Sohn

Στην Ελλάδα θα βρεθεί η Άνγκελα Μέρκελ στις 28 και 29 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία της Γερμανίας. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις, που σημαδεύτηκαν από σοβαρές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και εν γένει χαρακτηρίζονται μάλλον δύσκολες, αναμένεται ωστόσο να αποτιμηθούν και υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραμάτισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε κρίσιμες για την Ελλάδα στιγμές, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αποτελεί η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων, η κ. Ντέμερ αναφέρθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχετικά με την δευτερογενή μετανάστευση, τόνισε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μητσοτάκης: Έχω μεγάλο σεβασμό για την ευθυκρισία της

«Με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν τη λήξη της θητείας της.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ευθυκρισία με την οποία κινείται· η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στο Συμβούλιο. Η ίδια έχει πει κάποιες στιγμές ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες, είναι όμως εκείνη που στην κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει την πρόσκληση, για να επισκεφθεί τη χώρα η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

Αυτό το διάστημα η απερχόμενη καγκελάριος πραγματοποιεί σειρά «αποχαιρετιστήριων» επισκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες και την Τουρκία.

«Dankeschön Angela»: Θερμός αποχαιρετισμός και χειροκρότημα στην Μέρκελ από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την τελευταία συμμετοχή της στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -της 107ης Συνόδου Κορυφής στην οποία παρίσταται στην μακρά πολιτική διαδρομή της-, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει πως «οι συνεδριάσεις των '27' χωρίς την Άνγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ».

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προς τιμήν της Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το πνεύμα συμβιβασμού που η ίδια επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια -έχοντας μετάσχει στις 107 από τις συνολικά 207 συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η αποχώρησή σου από την ευρωπαϊκή σκηνή μας αγγίζει πολιτικά και μας γεμίζει συγκίνηση. Είσαι μνημείο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθυνόμενος στην Μέρκελ για να προσθέσει: «Η σύνεσή σου θα λείψει ειδικά στις περίπλοκες στιγμές».

Ο Σαρλ Μισέλ προσέφερε, επίσης, ένα αναμνηστικό δώρο προς τιμήν των απερχόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

Το δώρο είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αναπαράσταση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, αποκλειστικά για να τιμήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποχωρούν.

«Είναι ένα πρόσωπο που επί 16 χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους 27, να λάβουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Η αποχώρηση της Αγγελα Μέρκελ «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στην θέση αυτή εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δήλωσε από την πλευρά του Αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας:

«Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία».

Η καγκελάριος είναι «μια τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις» είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

«Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα [...] Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη» σημείωσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε ποιον βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων μερικές φορές ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληθαίνουν τους διθυράμβους και τις ευχαριστίες προς την γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Στην ηγεσία της πρώτης οικονομικής δύναμης της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Άνγκελα Μέρκελ επικρίθηκε πάντως σφοδρά για την στάση του Βερολίνου κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008-2009), αλλά στην συνέχεια επαινέθηκε για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και για το ότι συμφώνησε τελικά στην ανάληψη κοινού χρέους από τους «27».

Η Γερμανία θα έχει νέο καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Όλαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ