ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο ή και περισσότερα κόμματα στη συσκευασία του ενός

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο ή και περισσότερα κόμματα στη συσκευασία του ενός
ΙΝΤΙΜΕ

Η σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ)- η τελευταία, αφού αυτό το όργανο δεν θα ξανασυνεδριάσει μέχρι το συνέδριο- του ΣΥΡΙΖΑ ανάδειξε αυτό που ήταν κοινό μυστικό στην Κουμουνδούρου: το κόμμα είναι χωρισμένο σε δύο ή και περισσότερα στρατόπεδα, με κάποιους να μιλάνε ακόμα και για δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός.

Έχει, επίσης, τη σημασία του ότι από τα περίπου 700 μέλη της ΚΕΑ ζήτημα είναι αν εμφανίστηκαν περισσότερα από 250, γι’ αυτό και δεν τέθηκε και ζήτημα απαρτίας ή κι ενδεχομένως ψηφοφοριών.

Σε αδρές γραμμές, από τη μία πλευρά βρίσκουμε τους προεδρικούς- Κίνηση Μελών κι όχι μόνο-, οι οποίοι συντάσσονται με την ορολογία του ριζοσπαστικού ρεαλισμού που λάνσαρε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕΑ και οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν πως η διεύρυνση δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και μετά από το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Στο πλευρό τους συντάσσονται και οι προερχόμενοι από την Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι ωστόσο αισθάνονται παραγκωνισμένοι από τα κομματικά όργανα, αναφέροντας χαρακτηριστικώς πως η φωνή τους είχε να ακουστεί σε αυτά από την ΚΕΑ του Ιουνίου του 2020. Οι τελευταίοι, πάντως, είναι ικανοποιημένοι από την ποσόστωση του 20% στην εκπροσώπησή τους στο συνέδριο η οποία πέρασε χωρίς να εγερθεί ζήτημα ψηφοφορίας. Προεδρικοί, εξάλλου, παρατήρησαν με νόημα πως κάποιοι τίθενται σήμερα εναντίον των ποσοστώσεων όταν και οι ίδιοι στο παρελθόν είχαν εκλεγεί με βάση αυτές.

Στο πολιτικό πλαίσιο, προεδρικοί και προερχόμενοι από τη διεύρυνση συμφωνούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στο προοδευτικό κέντρο, υπενθυμίζοντας πως τα αμιγώς αριστερά κόμματα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμα και Ισπανία έχουν καταποντιστεί.

Επισημαίνουν, επίσης, πως έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αυτάρκειας κι αυταρέσκειας και πως μέχρι τώρα δεν έγινε η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων του κόμματος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας και για περισσότερες κοινωνικές συμμαχίες.

Από την άλλη πλευρά, η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως όσοι καλύπτονται από την Ομπρέλα, δεν έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την ποσόστωση που αφορά την Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο για το ύψος της αλλά και γι’ αυτή ακόμα την ύπαρξή της. Ο Νίκος Φίλης, μάλιστα, ανάφερε με νόημα πως ποσοστώσεις δικαιολογούνται μόνο για τη συμμετοχή των γυναικών.

Αντιδράσεις μέσα από τις ομιλίες κάποιων στελεχών υπήρξαν και για τους αριστίνδην σύνεδρους- θα είναι 100 με 150 και θα προέρχονται από την κοινωνία, τον ακαδημαϊκό, πολιτιστικό, αθλητικό χώρο, καθώς κι από εκείνο των νεοφυών επιχειρήσεων- και πιθανή συμμετοχή τους με ποσόστωση και στην Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο. Να αναφέρουμε πως από τα 250 μέλη της τα 50 θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία και τα 35 από αυτά τα 50 από τη ΔΗΜΑΡ, την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και τη Γέφυρα.

Στο πολιτικό πλαίσιο, η εσωκομματική αντιπολίτευση- έκπληξη θεωρήθηκε η ηχηρή απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την ΚΕΑ- επαναδιατύπωσε την θέση της πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τον αριστερό ριζοσπαστισμό του γιατί αυτό απαιτούν από το κόμμα οι εποχές και η κοινωνία, ενώ άσκησαν κριτική και για την απουσία αυτοκριτικής διάθεσης για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Στελέχη, μάλιστα, χρησιμοποίησαν παραδείγματα από την τρέχουσα επικαιρότητα- ελληνογαλλική συμφωνία, πανδημία, κατώτατος μισθός- για να υποδείξουν πως η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που οφείλεται να ακολουθηθεί δεν μπορεί να σχετίζεται με πλειοδοσία παροχών ή στην καλύτερη διαχείριση μιας δύσκολης διεθνώς πραγματικότητας αλλά με βάση το ιδεολογικό οπλοστάσιο της παραδοσιακής Αριστεράς.

Αν μη τι άλλο, ο προσυνεδριακός διάλογος θα παρουσιάσει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν κι όλοι αποτάσσονται το ενδεχόμενο νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ