ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέντεζ για Βαρθολομαίο: Αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του

Μενέντεζ για Βαρθολομαίο: Αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του
Twitter

Την ικανοποίηση του για τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Καπιτώλιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη, στο πλαίσιο του μεσημεριανού γεύματος που παρέθεσε η πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου.

Λίγο αργότερα, ο κ. Μενέντεζ σημείωσε σε ανάρτηση του στον λογαριασμό της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στο Twitter:

«Είχα την τιμή να καλωσορίσω μαζί με τους συναδέλφους μου τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Είμαι ευγνώμων που μοιράζομαι τον θαυμασμό μας για τη δέσμευσή του στην ειρήνη και στη συνεργασία και αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υπεράσπιση του διαθρησκευτικού διαλόγου».

Σημειώνεται πως τη σημασία προώθησης των θρησκευτικών ελευθερίων, αλλά και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων κρατών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19 στο πλαίσιο κοινωνικά δίκαιης διαχείρισης της πανδημίας, υπογραμμίστηκε στις συναντήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Η Πατριαρχική αποστολή έθεσε εμφατικά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η πατριαρχική πλευρά επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν - Προτεραιότητα των ΗΠΑ το άνοιγμα της Χάλκης

Στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν προχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

vartholomaios_blinken.jpg
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή.

Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου


Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Οικουμενικός Πατριάεχης έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID - 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Οι κ.κ Βρθολομαίος και Μπάιντεν αντήλλαξαν θερμές κουβέντες, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ