ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Με γεμάτη ατζέντα οι συζητήσεις – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι συμμαχίες

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Με γεμάτη ατζέντα οι συζητήσεις – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι συμμαχίες
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ρολόι των ελληνο-γερμανικών σχέσεων θα δείχνει στο τρέχον σαρανταοκτάωρο την ώρα του απολογισμού την οποία σηματοδοτεί η άφιξη στην Αθήνα της Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα. Νομίζω είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

H πρόσκληση

Οι βάσεις για το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ μπήκαν στην Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, κατά την οποία ο πρωθυπουργός την προσκάλεσε στην Ελλάδα. Η πέμπτη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη χώρα μας, πραγματοποιείται στο δύσκολο φόντο που συνθέτουν η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση. Παρά τους κραδασμούς όμως, στην ίδια συγκυρία όπως εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση, οι δείκτες πιστοποιούν την ισχυροποιημένη θέση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα. Δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν “δάσκαλοι” που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται “παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα”, αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild τον περασμένο Μάιο.

Με χτισμένες συμμαχίες

Η σιδηρά κυρία της γερμανικής πολιτικής σκηνής ξαναμπαίνει στη σάλα του Μεγάρου Μαξίμου και η ατζέντα θα είναι για ακόμη μια φορά γεμάτη. Πέραν των διμερών θεμάτων επί τάπητος θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και η εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες: «που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Εξίσου ευμεγέθης όμως είναι και η ελληνική προετοιμασία για τα ανοιχτά ζητήματα σε διμερές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Αθήνα έχει εγκαίρως ενεργοποιήσει τον συντονισμό με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία που προσεγγίζουν με τις ίδιες πολιτικές συντεταγμένες την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως επίσης την εισήγηση για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο μπλοκ μοιράζεται την ίδια συναντίληψη και στους φακέλους της Τουρκίας καθώς επίσης του μεταναστευτικού.

Η ενέργεια

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την υλοποίηση του ελληνικού σχεδιασμού στο ενεργειακό πεδίο, με αιχμή την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είχε αναπτύξει ο Πρωθυπουργός και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό. «Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του προς τους 26 ηγέτες είχε προσθέσει: «Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Στις βαλίτσες της Άνγκελα

Η διήμερη παρουσία Μέρκελ στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που πραγματοποιεί η Καγκελάριος. Σταθμοί της ήταν μεταξύ άλλων η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, η Σερβία, το Βατικανό, η Τουρκία. Καμμιά από τις παραπάνω συναντήσεις δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως συζητήθηκαν σε βάθος ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας πολιτικής.

Για παράδειγμα, η ατζέντα της συνάντησής της το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλάμβανε τόσο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όσο και το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον τούρκο πρόεδρο η καγκελάριος είχε απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Παρόμοια έκκληση αναμένεται ότι θα κάνει και στην Αθήνα. Οι σχέσεις με την Τουρκία θα απασχολήσουν και τις συνομιλίες της με τον έλληνα πρωθυπουργό, επίσης το Κυπριακό όπως και το προσφυγικό, το οποίο επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με την Deutche Welle ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χόρστ Ζεεχόφερ είχε προειδοποιήσει για επιβολή ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα. Αιτία είναι η μετακίνηση στη Γερμανία 34.000 χιλιάδων μεταναστών φέτος από την Ελλάδα, όπου ήδη είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου.

Παραμονές της αναχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ για την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η καγκελάριος «προσβλέπει στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του ταξιδιού της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, από την Αθήνα επισήμως έχουν ανακοινωθεί: η συνάντηση η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως στις 11.00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο κατά πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ, σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα δειπνήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ την Παρασκευή το πρωί η κα Μέρκελ θα έχει επαφές με νέους. Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ