ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αίτημα επιστροφής του πλοίου με τους 400 πρόσφυγες στην Τουρκία

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αίτημα επιστροφής του πλοίου με τους 400 πρόσφυγες στην Τουρκία
Λιμενικό Σώμα

Σε διεθνή ύδατα πλέει αυτή την ώρα το φορτηγό πλοίο με περίπου 400 μετανάστες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το πλοίο το οποίο φέρει τουρκική σημαία, έχει υποβληθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας αίτημα προς τη Τουρκία για να αποδεχθεί την επιστροφή του.

Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Το CNN Greece επικοινώνησε με το Λιμενικό Σώμακαι επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στα διεθνή ύδατα.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν. Η πρώτη αναφορά ότι το πλοίο έχει πρόβλημα έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Aegean Boat Report που επικοινώνησε με ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό πλοίο που παρασυρόταν νότια της Ιεράπετρας.

Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη Φ/Γ πλοίου με σημαία Τουρκίας, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες περί τα 400 άτομα τα οποία κατά δήλωση τους απέπλευσαν από την Τουρκία.

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχει ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

To εν λόγω Φ/Γ πλοίο, με τη συνδρομή του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., οδηγείται σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ