ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Καρπάθου - Αρνείται η Τουρκία την επιστροφή του πλοίου

Θρίλερ με 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Καρπάθου - Αρνείται η Τουρκία την επιστροφή του πλοίου
Hellenic Coast Guard via AP

Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ ανοιχτά της Καρπάθου με το φορτηγό πλοίο, στο οποίοι επιβαίνουν περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

Το πλοίο πλέει ρυμουλκούμενο, συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού, βόρεια της Καρπάθου. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται είναι χαμηλές εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο πλοίο, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αντίστοιχου ελληνικού θαλάμου για την επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία.

Σχετικά, με την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την επιστροή του πλοίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε:

«Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν. Η πρώτη αναφορά ότι το πλοίο έχει πρόβλημα έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Aegean Boat Report που επικοινώνησε με ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό πλοίο που παρασυρόταν νότια της Ιεράπετρας.

Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ