ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για πλοίο με πρόσφυγες: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων

ΣΥΡΙΖΑ για πλοίο με πρόσφυγες: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το τουρκικό πλοίο με τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Καρπάθου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής Γ.Κατρούγκαλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν.Σαντορινιός, και Μετανάστευσης Γ.Ψυχογιός, αναφέρεται πως «ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει» τονίζουν.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως «σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη-μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών».

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί 'ευρωπαϊκή ασπίδα', καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας» καταλήγουν.

Θρίλερ με 400 πρόσφυγες ανοιχτά της Καρπάθου - Αρνείται η Τουρκία την επιστροφή του πλοίου

Σε εξέλιξη παραμένει το θρίλερ ανοιχτά της Καρπάθου με το φορτηγό πλοίο, στο οποίοι επιβαίνουν περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την Frontex.

Το πλοίο πλέει ρυμουλκούμενο, συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού, βόρεια της Καρπάθου. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται είναι χαμηλές εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Εκτός από τα σκάφη του λιμενικού, κοντά στο πλοίο, το οποίο φέρει τουρκική σημαία, βρίσκονται και ρυμουλκά προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια σε σημείο το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αντίστοιχου ελληνικού θαλάμου για την επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία.

Σχετικά, με την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την επιστροή του πλοίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε:

«Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σε συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS μέσω του 112 και μετά από αρκετές ώρες οι λιμενικές αρχές τους εντόπισαν. Η πρώτη αναφορά ότι το πλοίο έχει πρόβλημα έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Aegean Boat Report που επικοινώνησε με ανθρώπους που βρίσκονταν πάνω στο φορτηγό πλοίο που παρασυρόταν νότια της Ιεράπετρας.

Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στη μηχανή κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου η μηχανή σταμάτησε εντελώς να δουλεύει και έπλεε ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μεταξύ Ιεράπετρας και Χρυσής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ