ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν την Κυριακή στη Ρώμη - Κρίση των πρεσβευτών και F-16 στην «ατζέντα»

Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν την Κυριακή στη Ρώμη - Κρίση των πρεσβευτών και F-16 στην «ατζέντα»
Χειραψία Μπάιντεν - Ερντογάν στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου της G20 στη Ρώμη Erin Schaff/Pool Photo via AP

«Αντιμέτωπος» με προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι τυχόν αιφνιδιαστικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να βρεθεί αύριο, Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Ρώμη, στη σκιά της διπλωματικής κρίσης που ανέκυψε με τις απειλές του Τούρκου προέδρου περί απέλασης Δυτικών πρεσβευτών.

Η συνάντηση προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα, Σάββατο, στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει «αύριο».

Ερντογάν και Μπάιντεν αντάλλαξαν έναν σύντομο χαιρετισμό σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών της G20.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε εν όψει της συνάντησης -την οποία επί μακρόν επεδίωκε ο Ερντογάν βρίσκοντας ωστόσο κλειστή την πόρτα του Λευκού Οίκου- ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταφέρει στον Ερντογάν την προειδοποίηση ενάντια σε περαιτέρω αιφνιδιαστικές ενέργειες μαζί με το μήνυμα ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται.

Κατά την ίδια πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στη συνάντηση πρόκειται να τεθεί επί τάπητος και το αίτημα της Τουρκίας για την πώληση μαχητικών F-16 Viper ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο πρόγραμμα των F-35 -από το οποίο και αποκλείστηκε καθώς επέμεινε στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού σύστημας S-400 κόντρα στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα κατέθεσε νωρίτερα τον Οκτώβριο πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της αμερικανικής κατασκευάστριας Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη τους, προοπτική ωστόσο που βρίσκεται αντίθετο το αμερικανικό Κογκρέσο.

Απειλές Ερντογάν για την απέλαση Δυτικών πρεσβευτών

Η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν ακολουθεί τους τριγμούς που πυροδότησε η κίνηση του Τούρκου προέδρου να κηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους πρεσβευτές δέκα χωρών, περιλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ, ως «αντίποινα» για το κάλεσμα που απηύθυναν από κοινού για την απελευθέρωση του ακτιβιστή, εκδότη και επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Οι δέκα Δυτικοί διπλωμάτες παρενέβησαν δημόσια τη 18η Οκτωβρίου υπέρ του μαικήνα και επιχειρηματία που παραμένει φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, ζητώντας «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση» της υπόθεσης.

Επρόκειτο για «απρεπή» πρωτοβουλία και «τεράστια προσβολή», σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με την απέλασή τους για να βρει κατά πληροφορίες απέναντί του τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να απείλησε ότι θα παραιτηθεί σε μία τέτοια εξέλιξη.

Τελικώς, ο Ερντογάν απέσυρε την απειλή κατόπιν νεότερης δήλωσης των πρεσβευτών, την οποία «ερμήνευσε» ως αναδίπλωσή τους έναντι της κριτικής προς την Τουρκία για την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα -γεγονός που αντέκρουσαν, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπάιντεν και Ερντογάν βρέθηκαν τελευταία φορά ενώπιος ενωπίω τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν υποδέχθηκε τον Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν έλαβε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ