ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν για συνάντηση με Μακρόν: Εξέφρασα την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα

Ερντογάν για συνάντηση με Μακρόν: Εξέφρασα την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα
AP Photo/Evan Vucci, Pool

Για τη σειρά των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της Συνόδου της G20 μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει από τη Ρώμη, λέγοντας σχετικά με τη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν πως μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο «την ανησυχία της Τουρκίας για την πώληση των όπλων στη Ελλάδα». Παράλληλα, έκανε λόγο περί θετικής προσέγγισης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο ζήτημα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της G20, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία.

«Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει «θετικά βήματα» με τη Γαλλία και την Ιταλία όσον αφορά το πυραυλικό αμυντικό σύστημα SAMP-T που αναπτύσσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM.

Η Άγκυρα, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, συζητούσε τα τελευταία χρόνια να αγοράσει ή να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα βασίζεται στο SAMP-T, όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Αναφερόμενος επίσης στη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε:

«Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».

«Βλέπει» θετική προσέγγιση Μπάιντεν για τα F-16

Ως προς τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν δήλωσε πως διαπίστωσε μία «θετική προσέγγιση» στο ζήτημα των F-16.

Υποστήριξε, δε, πως κατά τη συνομιλία δεν έγινε καμία αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο -δήλωση που διαψεύδει την ίδια την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Με τον Αμερικανό πρόεδρο μιλήσαμε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτουμε και ίσως για την αγορά νέων. Διαπίστωσα μια θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών «παρακολουθούν στενά τη διαδικασία».

«Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα, όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που αφορά στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων [σ.σ. που είναι αναγκαίο να δώσουν το πράσινο φως για εξοπλιστικά προγράμματα]. Είπα στον Μπάιντεν: Έχετε επιρροή και στις δύο πλευρές και αναμένουμε από εσάς [να δείξετε] την αναγκαία ευαισθησία» ανέφερε.

Η Τουρκία επιδιώκει την αγορά μαχητικών F-16 Viper ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο πρόγραμμα των F-35 -από το οποίο και αποκλείστηκε καθώς επέμεινε στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού σύστημας S-400 κόντρα στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο κατέθεσε πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της αμερικανικής κατασκευάστριας Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη τους, προοπτική ωστόσο που βρίσκεται αντίθετο το αμερικανικό Κογκρέσο.

Συρία, Αφγανιστάν και Νότιος Καύκασος

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν στο μέλλον να χορηγούν όπλα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, όπως αποκαλεί η Τουρκία της πολιτοφυλακές των Κούρδων YPG.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο ίδιος απάντησε ότι είπε στον Τζο Μπάιντεν πως αυτά τα θέματα «μπορεί να βλάψουν την αλληλεγγύη μας» και ότι «πιστεύει ότι η διαδικασία που συνεχιζόταν μέχρι τώρα δεν θα συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο στο εξής».

Ο Τούρκος πρόεδρος στις κατ' ιδίαν επαφές που είχε στη Ρώμη συζήτησε επίσης το θέμα και του Αφγανιστάν. Σχολίασε ότι δεν είναι «πολύ πιθανόν» να υπάρξει μια μεγάλη προσφυγική ροή προς την Τουρκία από το Αφγανιστάν και ότι σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν προτίθεται να ανοίξει τις πόρτες της.

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησε ακόμη την πρότασή του για τη συγκρότηση ενός εξαμερούς οργανισμού, με τη συμμετοχή της Γεωργίας, του Ιράν, της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Αρμενίας που θα επικεντρωθεί «στην ειρήνη και την ευημερία» στον Νότιο Καύκασο.

Υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η Γεωργία εμφανίζεται προς το παρόν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο περιθώριο των εργασιών της G20, o Ερντογάν είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Συμφωνία για μηχανισμό βελτίωσης των διμερών σχέσεων

Ιταλία - G20: Πρώτη συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν - Ερντογάν μετά το «Sofagate»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ