ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Η συγγνώμη Μπάιντεν για την «έξοδο» των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού επί Τραμπ

COP26: Η συγγνώμη Μπάιντεν για την «έξοδο» των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού επί Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο βήμα της COP26 Christopher Furlong/Pool via AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε συγγνώμη από τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα με απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μία «τεράστια ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία.

«Υποθέτω ότι δεν θα έπρεπε να απολογηθώ, αλλά ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού και αυτό μας καθυστέρησε» δήλωσε κατα τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τη «δράση και την αλληλεγγύη», στο πλαίσιο των εργασιών της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε νωρίτερα από το βήμα της COP26 πως μία από τις πρώτες αποφάσεις κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο ήταν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, και αν είναι δυνατόν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριζε ότι αυτή η Συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καταστρέφει θέσεις εργασίας. Αλλά ο διάδοχος του Τζο Μπάιντεν πιστεύει το αντίθετο.

«Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω ότι υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλους μας» ανέφερε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την σύνοδο COP26, η οποία θεωρείται «κλειδί» για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους τους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε «πράξεις, όχι λόγια», λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο επιστρέφουν στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε να δώσουν το καλό παράδειγμα».

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Σημείωσε, επίσης, πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. «Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε» είπε ως προς αυτό.

Διαβάστε επίσης

COP26: Δραματικές προειδοποιήσεις για τον πλανήτη - «Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ