ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι στη Γλασκώβη - Επί τάπητος οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι στη Γλασκώβη - Επί τάπητος οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνάντηση με τον πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου COP26 στη Γλασκώβη. Επί τάπητος τέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδος - Ουκρανίας σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπληθή ελληνική Ομογένεια στην ανατολική Ουκρανία, και στις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ουκρανίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός του θεσμικού πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ενίσχυση της ευθυγράμμισης της Ουκρανίας με τις αποφάσεις και τις κοινές θέσεις της ΕΕ.

Ο κ. Ζελένσκι προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία, πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ