ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας χρεώνει στον Μητσοτάκη την ανεξέλεγκτη πανδημία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας χρεώνει στον Μητσοτάκη την ανεξέλεγκτη πανδημία
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από το καλοκαίρι πολύ ανήσυχος με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν το έκρυβε, μάλιστα, από τους συνομιλητές του αφού ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχος για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, που ακόμα και σήμερα κινείται γύρω στο 60%.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζει και το ζήτημα της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οδήγησαν στο να χτυπήσει ισχυρό κώδωνα κινδύνου τόσο με τη σαββατιάτικη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με τη χθεσινή (Δευτέρα) εισήγησή του στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το οποίο ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως ακριβώς λόγω της έντονα αρνητικής τροπής που έχει πάρει η πανδημία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε για τρίτη φορά μια μίνιμουμ συναίνεση- οι άλλες δύο αφορούσαν την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών-, ενώ η πανδημία σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Όπως φάνηκε κι από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, ο κ. Τσίπρας χρεώνει προκαταβολικώς στον πρωθυπουργό ό,τι αρνητικό ζήσουμε τους επόμενους μήνες.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως την ώρα που η πανδημία θερίζει και κάθε ημέρα καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ τα οποία προϊδεάζουν για δραματικό χειμώνα, ο κ. Μητσοτάκης, αν κι έχει αποτύχει οικτρώς, συνεχίζει αλαζονικώς την ψευδαίσθηση αυτάρκειας στη διαχείρισή της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουν ότι ο Οκτώβριος έκλεισε με 1.110 θανάτους και 421 διασωληνωμένους, τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το αρνητικό ρεκόρ των 5.000 κρουσμάτων, ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%, ενώ ο εμβολιασμός έχει βαλτώσει κάτω από το 60%, με 27% των άνω των 80 να μην έχουν εμβολιαστεί.

Μέσα σε αυτή τη δραματική κατάσταση, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, για τρίτη φορά σε ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο πρόεδρός του με αίσθημα ευθύνης– «όχι απέναντι σε έναν ανίκανο κι αλαζόνα πρωθυπουργό, αλλά απέναντι στην ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής»– κάνει πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης την αρνείται με χλευασμούς.

«Η αλαζονική άρνησή του και η ανικανότητά του πλέον στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές», αναφέρουν χαρακτηριστικώς και προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς αποτέλεσμα και με μοναδικό κριτήριο το πολιτικό και μικροκομματικό όφελος:

«Ο ίδιος κήρυξε για πολλοστή φορά το τέλος της πανδημίας, έστειλε μήνυμα χαλάρωσης με τις μάσκες και στους εμβολιασμένους, λες κι αυτοί δεν νοσούν, χωρίς καμία έγκριση από τους επιστήμονες».

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επίσης, αντιστρέφουν το επιχείρημα της ΝΔ πως η πρόταση Τσίπρα βάλλει κατά των επιστημόνων και το αποδίδουν σε αμηχανία του κ. Μητσοτάκη, αφού ο μόνος που τους έχει απαξιώσει είναι ο ίδιος και οι υπουργοί του, που απλώς τους ανακοινώνουν τα μέτρα που θα λάβουν, αν δεν τα μαθαίνουν και δημοσιευμένα, που δεν έδωσε ποτέ τα πρακτικά των συνεδριάσεών τους δημοσίως για να ξέρουν οι πολίτες ποιες είναι οι προτάσεις τους και τι τελικά κάνει η κυβέρνηση. Παραπέμπουν και στην πρόσφατη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση κι όχι οι γιατροί αποφασίζουν για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δημοσίως έχουν «αδειάσει» την κυβέρνηση, όπως στην πλήρη χαλάρωση για τους εμβολιασμένους των μέτρων πριν τρεις εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση πως αρνείται τα αυτονόητα ώστε και να σωθούν ζωές και το ΕΣΥ να αντέξει και να μην οδηγηθούμε σε νέο καταστροφικό οποιασδήποτε μορφής λοκντάουν που δεν αντέχει η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, μέσα μάλιστα σε συνθήκες έκρηξης της ακρίβειας και παντελούς έλλειψης μέτρων αντιμετώπισής της. Επαναλαμβάνουν, μάλιστα, τις προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο, αντιπαραβάλλοντάς τις με τις κυβερνητικές πρακτικές:

  • Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ με άμεσες προσλήψεις- δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμου γιατρού-, προχωρά η κυβέρνηση σε μείωση δαπανών για την υγεία κατά 900 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει στη Βουλή.
  • Αντί για άμεσες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, αφήνει εκ νέου το ΕΣΥ να σηκώσει μόνο του το βάρος και να μετατραπεί πάλι σε μονοθεματικό σύστημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις ή ασθένειες να μην μπορούν να εγχειριστούν και να κινδυνεύουν.
  • Αντί για στοχευμένες δράσεις και καμπάνιες ώστε να πειστούν όχι οι αντιεμβολιαστές αλλά οι συμπολίτες μας που διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για το εμβόλιο, έχρισε υπουργό έναν «ακροδεξιό», τον Θάνο Πλεύρη, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών και σκέφτεται να τους «βομβαρδίζει» με SMS, κίνηση που θα καταφέρει απλώς να τους εκνευρίσει και σίγουρα όχι να εμβολιαστούν.
  • Αντί για αραίωση των σχολικών τμημάτων, με τις περαιτέρω συγχωνεύσεις που προωθεί η Νίκη Κεραμέως αυξάνονται από 25 σε 29 οι μαθητές σε κάθε τάξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ