ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Τρίτη για την πανδημία - Πάνω από 6.500 κρούσματα αναμένονται σήμερα

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Τρίτη για την πανδημία - Πάνω από 6.500 κρούσματα αναμένονται σήμερα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται πλέον η εξέλιξης της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα αναμένεται να ανέλθουν σε πάνω από 6.500 σε όλη την Ελλάδα.  Ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των επιδημιολόγων. 

Παράλληλα, το απόγευμα στις 18:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστή σήμερα την απόφαση το επόμενο δεκαήμερο να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές κατατείνουν στο ότι τα στοχευμένα αντίμετρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού έχουν δομηθεί από τους ειδικούς πάνω σε μια κλίμακα διαβαθμισμένης αυστηρότητας επί της οποίας ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του.

Αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους του ιδιωτικού τομέα, από το ένα στα δύο rapid test ανά εβδομάδα. Τρία τέστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2, έναντι δυο στα οποία υποβάλλονται για την προσέλευση στην εργασία τους, είναι η εισήγηση που γίνεται για τους υπαλλήλους των καταστημάτων εστίασης.

Ακόμη οι προτάσεις που είναι υπό επεξεργασία προβλέπουν το τέλος των περίκλειστων υπαίθριων χώρων που έως και σήμερα λειτουργούν τύποις με την ειδική σήμανση ως εξωτερικοί - μικτοί, ωστόσο με τις υπερκατασκευές που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες, έχουν μετατραπεί σε κλειστούς.

Για την υγειονομική στεγανοποίηση των συγκεκριμένων χώρων φαίνεται πως θα επιτραπεί μόνο το στέγαστρο και όχι τα πλαϊνά προστατευτικά. Η εναλλακτική θέλει την διατήρησή τους αλλά με μέγιστο ύψος στα 130 cm. Ακόμη αλλαγές στη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με την απόσταση του 1,5 μέτρου να αυξάνεται στα 2 μέτρα, όπως επίσης και μείωση του πλαφόν του επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων από τα 10 στα 6.

Το σενάριο προκρίνει και το κλείσιμο της μουσικής που θεωρείται ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Στο τραπέζι έχουν πέσει και ιδέες για αναβάθμιση επί τω αυστηρότερω των περιορισμών για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς και σε άλλες υπηρεσίες.

Τα εφιαλτικά σενάρια για 10.000 κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε την Τρίτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1.200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Και στο βάθος...επιστράτευση;

Ο κυβερνητκός εκπρόσωπιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει επιστράτευση των ιδιωτικών γιατρών εάν δεν πειστούν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας.

«Το δεύτερο που κάνουμε είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Παραλάβαμε 526 κρεβάτια ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.100 κλίνες ΜΕΘ. Ψηφίζεται τροπολογία για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το σύστημα.Αν αυτό δεν αποδώσει και η πίεση είναι μεγάλη θα αξιοποιήσουμε νέους τρόπους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στην ερώτηση αν εξετάζεται και το μέτρο της επιστράτευσης είπε ότι «ενδεχομένως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος να πάμε και σε αυτό αν τα κίνητρα δεν αποδώσουν και οι κινήσεις που κάνουμε δεν αποδίδουν», είπε χαρακηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ