ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που ικανοποιούν το 99% των αιτημάτων

Γεωργιάδης: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που ικανοποιούν το 99% των αιτημάτων
INTIME

Σειρά βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές επέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως οι διατάξεις του ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Είμαι βουλευτής 15 χρόνια και νομοσχέδιο που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά, από την αρχική του μορφή μέχρι την τελική του διατύπωση, και πολιτική ηγεσία που να είναι έτοιμη για αλλαγές επί της ουσίας, προσπαθώντας να συγκεράσει πολλές από τις αντικρουόμενες απόψεις, δεν θυμάμαι πολλά», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο επί της ουσίας ξαναγράφτηκε από την αρχή, καθώς ενσωματώθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Στράτος Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η δυνατότητα των παραγωγών να μετατρέψουν τις άδειές τους σε επαγγελματικές θα ισχύσει μόνο για ένα τμήμα της Αττικής και για κλήρους μικρότερους από τα είκοσι στρέμματα. Επίσης, κατοχυρώνεται η 5ετής διάρκεια της άδειας του παραγωγού ώστε να εξομοιώνεται με την άδεια του εμπόρου. Η προσωρινή ανάκληση της άδειας για μη έκδοση αποδείξεων θα ισχύει μετά από τρεις παραβάσεις, αντί δύο, που θα εντοπίσουν σε ισάριθμους ελέγχους τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, ενώ αλλάζει η υποχρέωσης των ΟΣΔΕ, δηλαδή το 50% με δήλωση του παραγωγού ως προς την πώληση. Τέλος, η υποχρέωση γνωστοποίησης των κενών θέσεων στις λαϊκές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο από μια που προβλεπόταν αρχικώς. Ο νόμος θα ισχύσει από 1.2.22, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας όλων των εμπλεκομένων .

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που ζήτησε το ΚΙΝΑΛ. «Ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι ενός νομοσχεδίου που επιδιώκει να εξοβελίσει τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές για χάρη των μεσαζόντων», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην αύξηση του κεφαλαίου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι υπερκαλύφθηκε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε λίγα λεπτά και τα κεφάλαια που άντλησε σήμερα η ΔΕΗ είναι πολλαπλάσια από την αξία της εταιρείας του συνόλου που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικά λεφτά βάλανε 9 φορές την αξία που μας παραδώσατε», είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας σε άλλο σημείο λόγο για αντιπολίτευση για τα πανηγύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ