ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Πλεύρη μετά τις καταγγελίες κατά γιατρών που αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν

Παρέμβαση Πλεύρη μετά τις καταγγελίες κατά γιατρών που αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν
INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι γυναικολόγοι αποτρέπουν εγκύους από το να εμβολιαστούν κατά της Covid 19.

Στις καταγγελίες αυτές προχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μετά το περιστατικό διασωλήνωσης εγκύου νοσηλεύτριας στη Λάρισα, η οποία ήταν ανεμβολίαστη. Η νοσηλεύτρια δεν βρισκόταν σε αναστολή, αλλά ήταν σε άδεια κύησης.

Η εκτίμηση του κ. Γιαννάκου είναι ότι τη νοσηλεύτρια είχε συμβουλεύσει να μην εμβολιαστεί, ο γυναικολόγος της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υγειονομικών που εγκυμονούν, θηλάζουν ή προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν και οι γιατροί τους τις «φρενάρουν» από το να εμβολιαστούν.

Τις καταγγελίες αυτές ζητεί ο υπουργός Υγείας, να διερευνήσει ο ΠΙΣ και «να κρίνει εάν τέτοιας φύσεως ιατρικές συμβουλές αντιστρατεύονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών». Αναλόγως με τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν αποκλείονται και πειθαρχικές ποινές από τους τοπικούς συλλόγους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προχωρήσει σε πειθαρχική ποινή προς γιατρό που διοργάνωνε αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Σάλος μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Με αφορμή τη διασωλήνωση νοσηλεύτριας εγκύου στη Λάρισα που δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είπε ότι η Ομοσπονδία γνωρίζει υποθέσεις με γιατρούς που «κρατάνε» συναδέλφους τους από το να εμβολιαστούν.

Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, νοσηλεύεται μια έγκυος γυναίκα 41 ετών, η οποία είναι νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι γιατροί συνιστούν σε εγκύους, θηλάζουσες αλλά και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να μην εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

«Η περίπτωση στη Λάρισα πιστεύω -δεν είμαι σίγουρος, ότι είναι μια τέτοια περίπτωση που ο γιατρός της την φρέναρε να εμβολιαστεί. Η συνάδελφος δεν ήταν στη δουλειά, ήταν σε νόμιμη άδεια κύησης, δεν ήταν αναστολή, αλλά όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που φοβούνται να εμβολιαστούν γιατί οι γιατροί τους “φρενάρουν” σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γιατρός που προτείνει να μείνει ανεμβολίαστη έγκυος», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Πρόσθεσε ότι από τα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι η εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και μάλιστα για το θέμα έχει πάρει θέση με σχετικές οδηγίες η επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι έγινε ειδική έρευνα σε άνδρες για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από τα εμβόλια και προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ