ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πρακτικές ακροδεξιάς για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πρακτικές ακροδεξιάς για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Darko Bandic

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε τη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει εικόνα της κατάστασης όσον αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή «τα εξαφανίζει με λαθροχειρίες».

«Εδώ και τρεις εβδομάδες, ανώνυμοι χρήστες του Twitter, με εμετικό τρόπο και άθλια υπονοούμενα, επιχειρούν να ρίξουν λάσπη στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και θεσμούς της Πολιτείας αναφορικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Την ίδια μέρα που η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες των ίδιων σκοτεινών κύκλων, καταθέτει ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξαφανίζει προσφυγόπουλα με λαθροχειρίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πρακτικές της διεθνούς ακροδεξιάς και δημιουργεί, θεσμικά μάλιστα, ένα ελληνικό QAnon. Επειδή είναι πολιτικά ανεπαρκέστατοι, πουλούν την ψυχή της Δημοκρατίας μας στο διάβολο του εκφασισμού».

«Η Δημοκρατία μας, αλλά και η θεσμική αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας, επιβάλλει να αντισταθούμε στη χυδαιότητα και τον εκβαρβαρισμό της πολιτικής που απροκάλυπτα πια επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει.

«Όπως θυμούνται οι Έλληνες πολίτες, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ζούσαν σε αυτοσχέδια παραπήγματα, στην αποκαλούμενη ζούγκλα στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, χωρίς εποπτεία και χωρίς προστασία. Πολλά άλλα βρίσκονταν άστεγα στην ενδοχώρα και εκατοντάδες "φιλοξενούνταν" σε κελιά στα αστυνομικά τμήματα, ελλείψει κατάλληλων δομών στέγασης. Αυτή την εικόνα αλλάξαμε με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το Μάρτιο του 2020, μέσα από σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», υπογραμμίζει.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει πια το ζήτημα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων όπως αρμόζει στον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Όλα τα ψέματα που επικαλείται στην ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στηρίξει τη χυδαία του πράξη, θα απαντηθούν αναλυτικά» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ό,τι όμως και να κάνουν από δω και πέρα, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: όσο ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και υποδαυλίζει επισήμως τέτοιες χυδαιότητες, το μοναδικό αποτύπωμα που αφήνει στην πολιτική ιστορία του τόπου είναι ένας λεκές» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αληθεύει ότι από το 2019 έως και το 2020, αγνοείται η τύχη 1.390 προσφυγόπουλων;

Το ζήτημα της «εξαφάνισης» ασυνόδευτων παιδιών που καταφθάνουν στην Ελλάδα και που δικαιούνται προστασίας, σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ την οποία έχει κυρώσει η Βουλή έθεσε με ερώτησή της η αξιωματική αντιπολίτευση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Συνολικά 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων προσφυγόπουλων διαβιεί σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες και κάποιες φορές ο τόπος διαμονής τους είναι άγνωστος.

Επικαλούμενοι στοιχεία που παραθέτει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) καθώς και το ρεπορτάζ του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου Lost in Europe, το ποσοστό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες αγγίζει το 23%, ενώ στο διάστημα 2018-2020 έχουν «εξαφανιστεί» από τα ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής 18.292 ανήλικοι.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «η απάντηση του υπουργείου σε προηγούμενη σχετική ερώτηση βουλευτών/τριων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς σημείωνε ότι μέχρι τις 9.9.2020 δεν είχαν εντοπιστεί 753 προσφυγόπουλα, με τον αριθμό πάντως να φθίνει στις 15/8/2021 τους 523. Όμως, από τις 15/9/2021 η συγκεκριμένη κατηγορία απουσιάζει από τους πίνακες του ΕΚΚΑ. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε "προφητικά" δηλώσει η κ. Βούλτεψη, η οποία στις 14/7/2021 ψευδώς ανέφερε ότι δεν υπάρχει ασυνόδευτός ανήλικος εκτός προστατευτικού πλαισίου, κάτι που τελικά "επετεύχθη με μαγικό τρόπο" δύο μήνες αργότερα, "εξαφανίζοντας" τα στοιχεία από τον ΕΚΚΑ».

«Αξίζει να τονισθεί ότι η υλοποίηση του θεσμού του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ο οποίος καθιερώθηκε με το νόμος 4554/2018, εδώ και τρία χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις, δεν έχει προχωρήσει καθόλου» σημειώνουν.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές/τριες, αν λειτουργούσε ο θεσμός, θα υπήρχε υπεύθυνος για κάθε ασυνόδευτο παιδί καταγεγραμμένο στην ελληνική επικράτεια. Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι στις 23 Αυγούστου έληξε και δεν ανανεώθηκε η προσωρινή συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου και γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε αναλάβει προσωρινά την ευθύνη, η οποία παρέδωσε στο ΕΚΚΑ το σύνολο των υποθέσεων των 2.404 παιδιών που χειριζόταν. Μέσα σε αυτές, περιλαμβάνονται εκατοντάδες ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις και δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καλείται να απαντήσει:

1) Πως τοποθετείται επί των συμπερασμάτων της έρευνας του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου Lost in Europe; Αληθεύει ότι από το 2019 έως και το 2020, αγνοείται η τύχη 1.390 προσφυγόπουλων, και αν ναι, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός μέχρι σήμερα, ήτοι πόσα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έως 18 ετών, εξαφανίστηκαν, πόσα από αυτά ήταν αγόρια και πόσα κορίτσια, τί ηλικία είχαν και πόσα έχουν βρεθεί;

2)Τον Φεβρουάριο του 2021, η κ. Αγαπηδάκη κατέθεσε υπόμνημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προέκυπταν από δημοσιεύματα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταγγελία της;

3)Υπάρχει άλλη εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

4) Προτίθεται να εφαρμόσει τον Ν.4554/2018 για την επιτροπεία των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην χώρα μας;

5) Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων και για πόσα παιδιά η κάθε μία; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα παιδιά αυτά;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ