ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμός: Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης; - Τι λέει η Κομισιόν

Εμβολιασμός: Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό με ημερομηνία λήξης; - Τι λέει η Κομισιόν
AP Photo/Luca Bruno, File

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν ότι υπάρχουν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία μετακινήσεων στην ΕΕ, και στο πλαίσιο αυτό τίθενται ερωτήματα ως προς την περίοδο ισχύος του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 και την τρίτη δόση εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, εντούτοις σημειώνει πως «είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς» προς εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό, επισήμανε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς εάν στην ΕΕ βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

«Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και σαφείς κανόνες για τους πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ και θεωρητικά ισχύει ως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην ΕΕ) με τη δυνατότητα παράτασης, εάν κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και την περίοδο ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει.

«Ανοιχτή» η συζήτηση για τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού

Η μέχρι τώρα επιστημονική συζήτηση για τη διάρκεια ζωής της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός έχει μεταφερθεί πλέον στο δημόσιο διάλογο στο σκέλος που μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε εξίσου σήμερα, Παρασκευή, πως έχει ξεκινήσει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου προκειμένου το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε, μιλώντας στον Αnt1, ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε επίσης αναφέρει την Τετάρτη ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ