ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τη βία στους πυροσβέστες

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση για τη βία στους πυροσβέστες
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη βία των ΜΑΤ που ασκήθηκε στους εποχικούς πυροσβέστες κατά τη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής στο Μαρούσι, την Παρασκευή», στηλιτεύει παντοιοτρόπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης με μεγάλη ευκολία μιλάει για την κλιματική κρίση και την ανάγκη ενός κλιματικού νόμου, αλλά του είναι πιο εύκολο να φροντίσει οι πυροσβέστες, οι ήρωες του καλοκαιριού, να αντιμετωπιστούν με βία από τα ΜΑΤ. «Για την αυταρχική πολιτική Μητσοτάκη η καταστολή είναι η απάντηση όποιο και αν είναι το ερώτημα», σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Ο κατήφορος του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και του δογματισμού δεν έχει τέλος», υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τον τραυματισμό πυροσβέστη από την «αναίτια», όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση των δυνάμεων καταστολής της ΕΛΑΣ.

Αφού εύχεται περαστικά στον τραυματισμένο πυροσβέστη και σε όσους έχουν προβλήματα ακοής μετά από την «κατ’ εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της ΕΛΑΣ στους πυροσβέστες», παρατηρεί πως ήταν αναμενόμενο κάποιος πυροσβέστης να τραυματιστεί.

«Την ώρα που συζητούσαμε ειρηνικά, με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα ΜΑΤ έριχναν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους πυροσβέστες. Ήταν η επιβράβευση και τα “ειλικρινή” συγχαρητήρια του κ. Μητσοτάκη στους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη με τις φωτιές. Ο κατήφορος του επιτελικού κράτους και του δογματισμού δεν έχει τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης.

Σε δήλωση για το θέμα προχώρησε κι ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός:

«Τόσο ήταν. Τα χειροκροτήματα και τα μπράβο προς τους εποχιακούς πυροσβέστες, οι ανέξοδες υποσχέσεις για προκηρύξεις θέσεων και τερματισμό της εργασιακής ομηρίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το “περίφημο” επιτελικό κράτος, έδειξε τις πραγματικές διαθέσεις του. Και αποφάσισε να “επιβραβεύσει” όλους αυτούς τους ανθρώπους με έναν τρόπο που τον ξέρει καλά. Αυτόν του αυταρχισμού, της καταστολής, των δακρυγόνων. Από ήρωες και γενναίοι το περασμένο καλοκαίρι, τώρα οι πυροσβέστες έγιναν ταραχοποιοί και “μπαχαλάκηδες” στα μάτια της κυβέρνησης».

«Επειδή “τόλμησαν” να φωνάξουν για το δίκιο τους και να διαμαρτυρηθούν για την αδικία. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που με αυταπάρνηση και γενναιότητα έσωσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους. Που αψήφησαν τον κίνδυνο στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Τώρα, βρίσκονται απέναντι στην άρνηση, την αλαζονεία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό».

«Αυτές είναι οι πρακτικές μιας επικίνδυνης και βαθιά ιδεοληπτικής κυβέρνησης, που με περίσσεια υποκρισία και διπλοπροσωπία δεν διστάζει πρώτα να εξυμνεί και να τάζει και στη συνέχεια να αθετεί τις υποσχέσεις της, επιφυλάσσοντας, μάλιστα, βία και καταστολή. Το έκανε με το υγειονομικό προσωπικό, σειρά τώρα έχουν οι εποχιακοί πυροσβέστες. Αύριο, ποιος ξέρει;», αναρωτιέται ο κ. Καλαματιανός, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και πιο κάτω.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης στη αρχή τους χειροκροτεί και μετά τους πνίγει στα χημικά

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης επιφύλασσε για τους πυροσβέστες, τους «ήρωες των πυρκαγιών», την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση που είχε και στους υγειονομικούς, τους «ήρωες της πανδημίας».

«Στην αρχή, όταν τους χρειάζεται την ώρα της κρίσης, τους χειροκροτεί στα μπαλκόνια, στη συνέχεια τους αφήνει στο έλεος χωρίς καμία στήριξη είτε οικονομική είτε σε έμψυχο δυναμικό. Και στο τέλος τους πνίγει και στα χημικά, αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Σχετική δήλωση έκαναν κι ο Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και η Χαρά Καφαντάρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του κόμματος, που παρέστησαν στη σημερινή (Παρασκευή) πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα (μόνιμοι πυροσβέστες, πενταετούς υποχρέωσης κι εποχικοί) εκτός από τα συγχαρητήρια για τη δύσκολη μάχη που έδωσαν φέτος στην αντιπυρική περίοδο, χρήζουν και ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την πλευρά της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου. Η πολιτεία, όμως, σήμερα τους “επιβράβευσε” με ρίψη χημικών και ΜΑΤ».

«Τα προβλήματα, όμως, παραμένουν», κατά τους Ψυχογιό- Καφαντάρη, οι οποίοι τα εντοπίζουν στα εξής:

  • Αποκατάσταση εργασιακών ζητημάτων, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με προσλήψεις, διευθέτηση θεμάτων εργασιακής αποκατάστασης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης κι εποχικούς.
  • Ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων που αφορούν αποζημίωση για υπερωριακή εργασία κι εργασία τις Κυριακές και τις αργίες.
  • Κατάργηση κανονισμού μεταθέσεων.
  • Κατάργηση του νόμου 4662/20 που υποβάθμισε το Πυροσβεστικό Σώμα και την πολιτική προστασία.
  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

«Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος και στα προβλήματά τους. Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον με τη μονιμοποίηση 2.200 περίπου πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και δηλώνουμε ότι αύριο ως κυβέρνηση θα αναβαθμίσουμε την πολιτική προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εργαζόμενούς τους», καταλήγουν ο κ. Ψυχογιός και η κυρία Καφαντάρη.

Τραυματισμός πυροσβέστη κατά τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (vids)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ