ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο CNN Greece: Ορθή η επιλογή μας να μην βιαστούμε στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας

Οικονόμου στο CNN Greece: Ορθή η επιλογή μας να μην βιαστούμε στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Χρίστιαν Μιτσόσκι.  

Κληθείς από το CNN Greece να σχολιάσει την τοποθέτηση Μιτσκόσκι ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: «καταλαβαίνει κανείς ότι η επιλογή μας να μην βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα, είναι μια επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη με δεδομένο ότι τα μνημόνια συνιστούν έναν μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της συμφωνίας».

Από την άλλη ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι: «H κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις εξελίξεις και στα εσωτερικά ζητήματα που αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία».

Αναλυτικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«H κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις εξελίξεις και στα εσωτερικά ζητήματα που αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνει κανείς ότι η επιλογή μας να μην βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα, είναι μια επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη με δεδομένο ότι τα μνημόνια συνιστούν έναν μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της συμφωνίας».

Διπλωματικές πηγές πάντως μετέδιδαν το πρίσμα ανησυχίας υπό το οποίο παρακολουθούνται τα τεκταινόμενα στη βόρεια γείτονα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που ξεκαθάριζε υψηλόβαθμος αξιωματούχος συμπυκνώνεται στο μήνυμα: pacta sunt servanda.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή το βράδυ και ενώ σοβούν οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ή την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της χώρας του, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ταυτόχρονα την Κυριακή, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δώσει προθεσμία 24 ωρών στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για να υποβάλλει την παραίτησή του διαφορετικά και με το όπλο της πλειοψηφίας που ισχυρίζεται ότι θα διαθέτει στο κοινοβούλιο θα κατέθετε πρόταση μομφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ