ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς στο CNN Greece για Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την αλήθεια

Κοτζιάς στο CNN Greece για Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την αλήθεια

Σφοδρή επίθεση τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ εξαπολύει, με δήλωσή του στο CNN Greece ο Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών -αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών- κι επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών ΠΡΑΤΤΩ αναφέρει χαρακτηριστικώς πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να προωθεί σταθερώς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να ικανοποιήσει το δικό της «καθήκον» αναπτύσσοντας παραπέρα τη συνεργασία με τη βόρεια γείτονα και ψηφίζοντας τα τρία μνημόνια μαζί της, νομίζει πως βρίσκεται ακόμα σε κάποια σχολική αυλή και παίζει κρυφτό με την αλήθεια και την ιστορία.

Γι’ αυτό και την καλεί να λάβει όλα τα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των Πρεσπών, να πάψει να διευκολύνει με την στάση της τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας που είναι ευτυχείς αν μπορούν να την κοπανούν από δεσμεύσεις που τις είναι δυσάρεστες, καθώς και να εφαρμόσει όλες τις θεσμικές προβλέψεις της Συμφωνίας και να τις επιβάλλει σε όσους έχουν αντίρρηση από την άλλη πλευρά.

Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει, επίσης, πως η ΕΕ έδειξε την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας ανοικτό το γεωπολιτικό παιχνίδι σε τρίτες κι επιθετικές δυνάμεις, καθώς και αδειάζοντας την κυβέρνηση Ζάεφ με μεθόδους που παραπέμπουν σε ανόητες γραφειοκρατίες.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Κοτζιά στο CNN Greece:

«Η περιοχή μας βρίσκεται σε αναταραχή και κάποιοι παίζουν με το μέλλον της. Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν άνοιξε την όρεξη σε διάφορες αναθεωρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ΕΕ έδειξε την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της απέναντι σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αφήνοντας ανοικτό το γεωπολιτικό παιχνίδι σε τρίτες και επιθετικές δυνάμεις καθώς και αδειάζοντας την κυβέρνηση του Ζάεφ με μεθόδους που παραπέμπουν σε ανόητες γραφειοκρατίες. Δεν πίεσε την Βουλγαρία να πάρει το Βέτο της πίσω, δεν επέμενε στην πολιτική της θέση ότι «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορεί να υπάρξει» και δεν διαμόρφωσε ούτε ένα ενδιάμεσο σχέδιο εναλλακτικού αφηγήματος στην διεύρυνση που καθυστερεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αντί να προωθεί σταθερά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να ικανοποιήσει το δικό της «καθήκον» αναπτύσσοντας παραπέρα τη συνεργασία με τη βόρεια γείτονα και ψηφίζοντας τα τρία μνημόνια μαζί της, νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα σε κάποια σχολική αυλή και παίζει κρυφτό με την αλήθεια και την ιστορία. Αντί να συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής και να καταπολεμήσει τους μεγαλοσοβινισμούς από όπου και αν προέρχονται, νομίζει ότι είναι σε παιδικό πάρτι και παίζει την κολοκυθιά της επικοινωνίας, μακριά από μια πολιτική ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, μη έχοντας καμιά ουσιαστική επιρροή σε αυτήν και έχοντας απωλέσει όλα τα στηρίγματα, τα δίκτυα και τα κανάλια συνεννόησης που είχαν συγκροτηθεί το διάστημα 2015-2018.

Οι εχθροί της Συμφωνίας των Πρεσπών αρνήθηκαν τον καλό συμβιβασμό προς όφελος όλων. Βουτηγμένοι στον παραλογισμό χαρακτηρίζουν, από κοινού την Συμφωνία ως «προδοσία» και ονειρεύονται να την καταργήσουν. Πράγμα που σημαίνει να επιστρέψουμε στο σκέτο «Μακεδονία» που κυριαρχούσε πριν τις Πρέσπες.

Οι μεν εχθροί της Συμφωνίας στην Ελλάδα στηρίζουν ντε-φάκτο την τουρκική πολιτική και τον παλιό σοβινισμό των βαλκάνιων κοτζαμπάσηδων, οι δε εχθροί της στην Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν καταλάβει, ότι στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η χώρα τους υπάρχει ως η χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και μόνο. Για το Διεθνές Δίκαιο χώρα με το όνομα «Μακεδονία» δεν υπάρχει.

Τέλος, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα για την πιστή εφαρμογή των Πρεσπών. Να πάψει να διευκολύνει με την στάση της τις ηγεσίες της Βόρειας Μακεδονίας που είναι ευτυχείς αν μπορούν να την κοπανούν από δεσμεύσεις που τις είναι δυσάρεστες. Επίσης, πρέπει, επιτέλους να εφαρμόσει όλες τις θεσμικές προβλέψεις της Συμφωνίας και να τις επιβάλλει σε όσους έχουν αντίρρηση από την άλλη πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ